Ministar Primorac očekuje usporavanje inflacije

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/02_srpnja/HN20240702604515.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac izjavio je danas kako očekuje daljnje smanjivanje stope inflacije, iako ne isključuje mogući utjecaj cijena turističkih usluga na rast cijena u kolovozu, kao što se dogodilo prošle godine.

Očekujem usporavanje inflacije, rekao je Primorac u izjavi uoči konferencija Američke gospodarske komore u Hrvatskoj: Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive.
 
Ponovio je projekcije Ministarstva financija o inflaciji u 2024. godini od 3,1 posto te istaknuo kako će resorno ministarstvo u domeni fiskusa učiniti sve da ne pridonese rastu inflacije, ali je dodao i da se inflacija tretira prvenstveno u domeni monetarne politike.
 
Što se tiče kolovoza, a u kontekstu podataka iz osmog mjesec prošle godine, koji je jednokratno prekinuo seriju smanjenja inflacije i donio rast cijena, rekao je da je sve moguće, podsjetivši da je u kolovozu 2023., prije svega zbog porasta cijena usluga u turizmu, trend usporavanja inflacije jednokratno prekinut.
 
"Moguće je da se određene cijene, prije svega usluga, i to regionalno, na Jadranu i u dijelovima Hrvatske gdje je povišena potražnja zbog dolaska turista, zadrže na nešto višim razinama", kazao je ministar.
 
Na upit o mogućnosti popuštanja Vladinih mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog cijena energenata i inflacije, odgovorio je kako Vlada to polako i čini, pa tako jučer nije produžena uredba kojom su smanjene trošarine na dizel i benzin (eurosuper), što je Vlada prakticirala svaka dva tjedna.
 
"U očekivanju velikog broja turista, a s obzirom na to da se radi o subvenciji, ne bi bilo previše logično subvencionirati građane koji nisu rezidenti Republike Hrvatske, na teret državnog proračuna", rekao je.
 
Polako radimo na popuštanju mjera, dodaje, a podaci su takvi da postupno nestaje opravdanje za značajnijim državnim intervencijama.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti