Ministar Primorac za N1: Plaće će sljedeće godine rasti svima

Slika /Vijesti/2023/Rujan/20 rujna/Ministar Primorac N1.jpg

Ministar financija Marko Primorac gostovao je u N1 Studiju, gdje je, između ostalog, komentirao novi Vladin paket mjera pomoći. Istaknuo je da je mjera snižavanja cijena za 30 artikala urodila plodom.

Ministar je na početku ustvrdio da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem aplikacije 'Kretanje cijena" zabilježilo trend snižavanja cijena. Dodao je da su od petka neke cijene drastično snižene, a u ponedjeljak je to nastavljeno.

"Na onu standardnu košaricu dobara od 365 proizvoda zabilježena su sniženja od preko 5%, možda i prema 10%. U pitanju su lanci KTC, Tommy i Konzum koji su dostavljali te cijene tako da možemo reći da je mjera urodila plodom”, rekao je Primorac.

Naveo je da su neki lanci odlučili i proširiti tu listu što ocijenio dobrim iskorakom.

Snižavanje cijena značajan uspjeh

Ministar je rekao da nije sada pitanje jesu li trgovački lanci mogli samostalno sniziti cijene ranije.

"Ne bih rekao da je pitanje sada ili prije, razgovaramo sa svim tržišnim dionicima. Mi smo od studenog prošle godine zabilježili trend smanjivanja inflatornih pritisaka, smatrali smo da to sniženje treba biti i niže, u kolovozu su ti pritisci blago povećani i zaprimivši rezultate o polugodišnjem poslovanju, zaključili smo da postoji dodatna potreba na činjenju dodatnih mjera u tom kontekstu”, pojasnio je.

Nitko ne može, istaknuo je, osporiti da smo postigli značajne uspjehe u tim razgovorima nakon kojih je uslijedilo snižavanje cijena.

Očekuje nas povećanje depozitnih kamatnih stopa

Također je naveo da nas očekuje i evidentno povećanje depozitnih kamatnih stopa. Dodao je da će kamatne stope porasti zasigurno na preko 2%, a možda i na 3% u nekim bankama.

Ministar Primorac je govorio i o rastu kamatnih stopa. "Točno je da je ECB opredjeljenjem za podizanjem ključnih kamatnih stopa, a ne primjerice povećanjem stope obvezne pričuve odlučio ići u smjeru da monetarnu kontrakciju čini kroz smanjivanje likvidnosti na tržištu kroz depozitne stope, a isto tako, na povećanje kamatnih stopa koje će smanjiti kreditnu aktivnost. U tom smislu je važno voditi računa o svima koji imaju kredite", kazao je.

Istaknuo je da je još od srpnja kad je stupio na dužnost upozoravao da postoji mogućnost značajnog povećanja kamatnih stopa.

"Da odagnamo strah, važno je istaknuti da je od ukupnog portfelja kredita, dvije trećine ih je fiksirano, a od te jedne trećine preostalih, tri četvrtine se veže uz NRS, a jedna četvrtina uz EURIBOR. Kod ovih vezanih uz EURIBOR je već došlo do porasta kamatnih stopa, a kod ovih vezanih uz NRS će doći do značajne odgode u povećanju”, objasnio je ministar.

Poručio je također da nas čeka usporavanje gospodarstva, a uvjeren je u rast plaća. "Plaće će sljedeće godine rasti svima", zaključio je Primorac.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti