Ministar Šuker o problemima Požeško-slavonske županije

Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je danas u Saboru da su se problemi u funkcioniranju Požeško-slavonske županije mogli izbjeći da je županijsko čelništvo iskoristilo mogućnosti iz Ovršnog zakona.

ZAGREB, 27. rujna (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je danas u Saboru da su se problemi u funkcioniranju Požeško-slavonske županije mogli izbjeći da je županijsko čelništvo iskoristilo mogućnosti iz Ovršnog zakona.

"Vlada ima načina da riješi probleme, ali županijsko čelništvo mora obaviti svoj posao", rekao je Šuker, odgovarajući na pitanje Marije Bajt (HDZ) što će biti sa 64 zaposlenih u toj županiji, koji gotovo šest mjeseci nisu primili plaću.

Pojasnio je da se, po Ovršnom zakonu, sredstva potrebna za osnovno funkcioniranje države i jedinica lokalne samouprave ne mogu blokirati.

"I u izvješću Državne revizije, koji je u javnosti krivo interpretiran, jasno stoji da je čelništvo Županije trebalo pregovarati s bankama, da zbog jednokratnog duga od 480 tisuća kuna ne dođe do blokade Županije", rekao je Šuker, ističući da je dug županije 57, a ne 270 milijuna kuna, kako tvrdi župan Zdravko Ronko i njegove stranačke kolege iz SDP-a.

Šuker je naveo da se kod spominjanja duga zbrajaju kruške i jabuke i ponovio da je po nalazu revizije dug 57 milijuna kuna te da treba raditi razliku od prispjelih obveza i obveza općenito.

Županijsko čelništvo optužio je da je zaposlenike učinilo taocima situacije, te da je isto pokušalo napraviti i sa školama te bolnicama.

"Kome je u interesu da ne podnese zahtjev da se račun ne blokira i da se kredit s dospijećem od 15 godina naplati odjednom", upitao je Šuker, dodajući da se županijski problemi mogu riješiti u nekoliko dana, ako Ronko obavi svoj posao.



Pisane vijesti