Ministar Šuker: Poduzimaju se akcije protiv ponuditelja kredita sa stupova

Nadležne državne institucije poduzimaju akcije protiv osoba i tvrtki koje građanima nude različite kredite oglašavajući se na stupovima i u poštanskim sandučićima, rekao je ministar financija Ivan Šuker u današnjem saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.

ZAGREB, 10. svibnja (Hina) - Nadležne državne institucije poduzimaju akcije protiv osoba i tvrtki koje građanima nude različite kredite oglašavajući se na stupovima i u poštanskim sandučićima, rekao je ministar financija Ivan Šuker u današnjem saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.

U dvije godine, USKOK, MUP i Državno odvjetništvo poduzeli su niz akcija tamo gdje su stranke prijavile takve ponude, odgovorio je Šuker zastupniku Silvanu Hrelji (HSU) kojeg je zanimalo, je li takvo oglašavanje zakonito i tko može dijeliti kredite.

Ministar kaže kako MUP pozivima na telefonske brojeve navedene na oglasnim listićima preventivno djeluje, da se provode istrage, ali pojedinosti o tome, naveo je, ne može iznositi.

Kredite mogu davati samo banke i štedionice, oglašavanje, ako ne dođe do realizacije kredita, nije kazneno djelo, kaže Šuker i dodaje da je neistinito oglašavanje nadležnost Državnog inspektorata.

Općine i gradovi, prema Zakonu o komunalnom redu, mogu zabraniti vješanje takvih oglasa na određenim mjestima i tako posredno smanjiti mogućnost da ih vidi veći broj građana, naveo je Šuker na Hreljinu opasku da oglase na kojima nepoznate osobe i tvrtke nude kredite nije vidio u Puli i Rijeci, ali su u Zagrebu brojni.

Zbog potrebe jačih mjera obrane od poplava, povisit će se nasip na Dunavu kod Aljmaša te kod Otoka sportova u Vukovaru. Za te se projekte priprema dokumentacija, odgovorio je premijer Ivo Sanader Petru Mlinariću (HDZ).

Naglasio je da će Vlada pomno pratiti i uključiti se u mjere koje najavljuju poduzeti države dunavskog sliva uzvodno od Hrvatske (Austrija, Češka, Mađarska) da se povise nasipi na Dunavu.



Pisane vijesti