Ministarstvo graditeljstva: Za energetsku obnovu javnih zgrada 40 milijuna eura

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je javni poziv za energetsku obnovu zgrada javnog sektora neoštećenih u potresu u vrijednosti 40 milijuna eura, kako bi se postigla ušteda toplinske energije, dekarbonizacija zgrada i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Na poziv, koji je otvoren do 16. svibnja, mogu se prijaviti jedinice lokalne i regionalne samouprave te javne ustanove, mjesne zajednice ili udruge koje obavljaju društvenu djelatnost. EU teži klimatskoj neutralnosti, zbog čega želi do 2050. smanjiti emisije stakleničkih plinova za čak 95 posto u odnosu na 1990. godinu.

„Zgrade su u tom kontekstu posebno važne jer se 50 posto konačne potrošnje energije upotrebljava za grijanje, odnosno hlađenje. Od tog iznosa 80 posto energije otpada na zgrade”, rekao je ministar Branko Bačić na konferenciji za novinare.

Kroz javni poziv obnovit će se 50 zgrada javnog sektora i najmanje 288.000 četvornih metara prostora u njima.

Osim uštede energije i smanjenja računa, projekti kojima se postižu klimatski ciljevi također mogu pridonijeti rastu u građevinskom sektoru i pratećim industrijama, stvaranju novih radnih mjesta, povećanju tržišne vrijednosti nekretnina i poboljšanju uvjeta stanovanja, dodao je Bačić

Ostvarena ušteda nakon obnove mora iznositi najmanje 50 posto toplinske energije i 30 posto primarne energije, što je glavni uvjet za prijavu, kazala je ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost, projekte i programe EU Irena Križ Šelendić.

Bespovratna sredstva od 20.000 do osam milijuna eura

Najniži iznos bespovratnih sredstava za financiranje pojedinačnog projektnog prijedloga je 20.000 eura, a najviši se penje do osam milijuna eura.

Ministarstvo graditeljstva, uz izradu certifikata i projekta, prijaviteljima sufinancira mjere energetske obnove koje uključuju toplinsku zaštitu ovojnice, novu stolariju, krovište, sustave obnovljivih izvora energije i brojne druge, poput punionica za električne romobile i bicikle, poručila je Križ Šelendić.

Iznos sufinanciranja ovisi o dubini obnove. Integralna energetska obnova sufinancirat će se do 60 posto, a dubinska i sveobuhvatna obnova (koja uključuje protupotresne i protupožarne zaštitne mjere) do 80 posto za radove i usluge nadzora.

Iz Ministarstva graditeljstva također su najavili raspisivanje poziva za energetsku obnovu 50 višestambenih zgrada oštećenih u potresu (oko 45.000 četvornih metara), u vrijednosti 23 milijuna eura, a na njega se mogu prijaviti upravitelji zgrada ili većina suvlasnika, na račun svih suvlasnika zgrade.

Nakon toga slijede još tri poziva koji se odnose na energetsku obnovu 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu, zatim 10.000 obiteljskih kuća i dodatnih 1000 obiteljskih kuća u okviru projekta borbe protiv energetskog siromaštva. 

Ukupno vrijednost ta tri poziva je 225 milijuna eura, a sredstva za sve projekte osigurana su Nacionalnim planom za oporavak i otpornost.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti