Ministarstvo kulture: Dva milijuna kuna odobreno za programe razvoja publike

Ministarstvo kulture osiguralo je dva milijuna kuna za provedbu programa razvoja publike u kulturi za 2019. godinu, odabravši 78 programa od 365 prijava pristiglih na Javni poziv.

Odobreno je po 11 programa za kazalište i film, deset za ples, 12 za knjige, po devet za glazbu, muzeje i kulturnu baštinu te vizualno područje, kao i sedam za interdisciplinarne programe, priopćeno je u petak iz Ministarstva.

Prijavljene programe, koji će se sufinancirati s iznosima od 20 do 50 tisuća kuna po programu, vrednovalo je Stručno povjerenstvo - Hana Breko Kustura, Tomislav Buntak, Branko Franceschi, Jadranka Hrga, Katica Mikulčić Matković, Darko Lukić i Ksenija Zec.

Pri ocjenjivanju programa vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnost  predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i  ekonomičnosti, kao i o regionalnoj rasprostranjenosti.

Među ostalim, podržani su programi kojima je cilj razvoj publike u kulturi, a rade na stvaranju angažirane publike koja će sudjelovati u umjetničkim i kulturnim događanjima ili omogućuju pristup kulturnim i umjetničkim programima u prometno slabije povezanim područjima te potiču sudjelovanje ranjivih skupina u kulturi.

Kako bi se izbjeglo dvostruko proračunsko financiranje pojedinih programa Ministarstvo kulture neće sufinancirati aktivnosti za koje je već osiguralo programska sredstva u okviru Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu.

Kako se napominje u priopćenju, razvoj publike u kulturi jedan je od prioriteta i bitna sastavnica održivosti kulturne politike u Republici Hrvatskoj, ali i u čitavoj Europi. "Usmjeren je na kreiranje dugoročnih procesa koji će podići razinu aktivnoga sudjelovanja publike u kulturi i umjetnosti, učiniti ih dostupnijima, prepoznajući različitost potreba publike, njezinih socijalnih i ekonomskih iskustava te dob potencijalnih korisnika", dodaje se.

Ministarstvo kulture je s tim ciljem 2017. prvi put raspisalo pilot-program namijenjen razvoju upravo specifičnih aktivnosti i novih programa za poticanje sudjelovanja u kulturi, a zbog velikog odaziva prijavitelja i njihovih iskazanih programa na prošlogodišnji pilot-program, od 2019. je prerastao u javni poziv koji će se kontinuirano i redovito provoditi svake godine.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek