Ministarstvo poljoprivrede: Od sutra dozvoljena svinjokolja

Ministarstvo poljoprivrede danas je obavijestilo da od četvrtka, 21. prosinca 2023., stupa na snagu provedbena uredba vezana uz posebne mjere kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu (ASK), a kojom se uz ostalo dozvoljava mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.

Kako se navodi u priopćenju, u Službenom listu EU danas je objavljena je provedbena Uredba (EU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na ASK. Uredba stupa na snagu sutra, kao i novo rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.
Navedenom uredbom sva područja u Hrvatskoj, koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja, svrstana su u tzv. zonu III., te je uz obvezni daljnji nadzor omogućeno stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.
 
Od najavljenih promjena, iz Ministarstva navode mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, te uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.
Meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje, moći će se stavljati na tržište kao svježe meso isključivo za područje Hrvatske.
 
Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena je i na područje dijela Osječko-baranjske županije.
 
Iz Ministarstva su podsjetili kako je na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u petak, 15. prosinca 2023., u Bruxellesu, Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja ASK, kao i ažurirani akcijski plan, kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje, koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od strane Europske komisije i država članica.
 
O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, a koje i dalje provodi Ministarstvo poljoprivrede s nadležnim službama na terenu, govori činjenica kako od 29. studenog nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK.
 
To je veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija.
Zahvalili su svim odgovornim svinjogojcima, koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.
 
U priopćenju su također podsjetili subjekte i na obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23. prosinca ove godine, kao i na obvezu kontinuirane prijave u roku od tri dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje na vlastitom objektu).
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti