Ministarstvo rada: Neće se smanjivati zaštita osoba s invaliditetom

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ustvrdilo je u srijedu da prenamjena sredstava namijenjenih zapošljavanju osoba s invaliditetom neće utjecati na zaštitu njihovih prava, odgovorivši time na kritike oporbe koja je takvu odluku nazvala sramotnom.

Odluka o namjeni korištenja sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom donesena je kako bi se umanjili negativni efekti izvanredne situacije uzrokovane koronavirusom i održala stabilnost poslovanja gospodarskih subjekata, priopćilo je Ministarstvo.

Navode da je iz tog razloga utvrđeno da se sredstva novčane naknade mogu koristiti u svrhu očuvanja radnih mjesta i zadržavanja radnika u zaposlenosti, uključujući i osoba s invaliditetom.

Iako je namjena sredstava novčane naknade dodatno proširena za vrijeme trajanja posebnih izvanrednih okolnosti, to neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom, koje će i dalje biti u fokusu djelovanja Ministarstva, poručili su.

Za zapošljavanje osoba s invaliditetom izdvojeno 358 milijuna kuna

Napominju da su u mandatu ove Vlade za zapošljavanje osoba s invaliditetom izdvojena značajna sredstva u ukupnom iznosu od 358 milijuna kuna.

Od tog iznosa isplaćeno je više od 95 milijuna kuna kroz mjere aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u što je uključeno 4700 osoba, dok je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) isplatio 263 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Poticaje je u prosjeku godišnje koristilo 1100 osoba s invaliditetom i 300 poslodavaca. Poticajima se subvencionira plaća osoba s invaliditetom, troškovi obrazovanja, kao i prilagodba radnih mjesta i uvjeta rada, kaže se u priopćenju.

Također se svake godine dodjeljuju dodatna sredstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom putem javnih natječaja, koja su namijenjena za otvaranje novih radnih mjesta na otvorenom tržištu i u integrativnim i zaštitnim radionicama.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti