Ministarstvo zdravstva: Objedinjenom javnom nabavom do 400 milijuna kuna ušteda

Ministarstvo zdravstva kroz postupke objedinjene javne nabave, kao jedne od ključnih reformskih mjera koje se predlažu, namjerava uštedjeti i do 400 milijuna godišnje, istaknuo je državni tajnik Tomislav Dulibić u srijedu na skupu u organizaciji Health Huba i Udruge poslodavaca u zdravstvu.

"Objedinjavanjem nabave medicinskog i potrošnog materijala, lijekova i usluga možemo uštedjeti i do 400 milijuna kuna godišnje, a ta novčana sredstva usmjeriti u povećanje kvalitete zdravstvenih usluga", rekao je Dulibić predstavljajući prijedloge mjera u tom području.

Kazao je kako su dosadašnja iskustva pokazala pozitivne pomake te da postoji prostor za dodatne uštede, kao i standardizaciju kvalitete opreme, ugradbenih i potrošnih materijala.

Postupci objedinjene javne nabave obvezni su za zdravstvene ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska, ali su otvoreni i drugim zdravstvenim ustanovama koje su u vlasništvu županija i jedinica lokalne uprave i samouprave, napomenuli su u Ministarstvu zdravstva.

"Uz značajne uštede, od kojih koristi imaju sami pacijenti, objedinjenom javnom nabavom želimo postići i poštivanje načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana za sve dobavljače te maksimalne transparentnosti u postupcima nabave", rekao je Dulibić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti