Ministri Šustar i Butković, ministrice Juretić i Šikić o aktualnim temama

Nakon što je na sjednici Vlade predstavljen, a potom i prihvaćen Konačni prijedlog državnog proračuna na konferenciji za medije ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić i ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić govorili su o pojedinim dijelovima proračuna iz svojih resora.


Ministar Šustar rekao je da je ključna poruka da je prijedlog proračuna na razini izvršenja prošle 2015. godine. Pojasnio je da je  proračun povećan jer postoje nove ugovorne obaveze, kao što je povećanje rashoda za zaposlene za 0.5 posto. Razvojno u proračunu jest da je povećan iznos Zakladi za znanost za doktorande te se raspisuje natječaj u iznosu od 4.2 milijuna kuna. Također, povećao se iznos za Centre izvrsnosti, taj dio je spona prema gospodarstvu i konkurentnosti, doći će i do obnove kadrova na razini docenata na Sveučilištima. Strukturne uštede, koje su vezane uz obveze prema Europskoj komisiji, a koje se odnose na Ministarstvo su između ostalog smanjenje iznosa za javni međumjesni prijevoz za srednjoškolce, udio Ministarstva je smanjen s 75 posto na 50 posto, međutim nema nikakve promijene kad je riječ o socijalno ranjivim skupinama tu ostaje kao i do sada subvencija od 100 posto, važna mjera jest da će od iduće školske godine ta mjera biti vezana uz imovinski cenzus. Na prijevozu bi se trebalo u ovoj godini uštedjeti oko 94 milijuna kuna.  Ministar je rekao da očekuje će se u idućim godinama proračun koji se odnosi na znanost povećati, i da tu dio nacionalne komponente mora biti jačan.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković obrazložio je današnju odluku prema kojoj Vlade kreće u pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj vezano za kreditne obveze od 250 milijuna eura, od čega će se 200 milijuna eura koristiti za dospjele obveze u ovoj godini, a 50 milijuna eura za restrukturiranje Hrvatskih autocesta. Obveze HAC ove godine su oko 580 milijuna eura, dio otplate će ići iz povoljnog kredita, za koji je rok otplate 15 godina, s počekom od 2 godine za otplatu glavnice, a uz kamatnu stopu od 1 posto, ministar je to ocijenio kao pozitivan signal Europske banke za obnovu i razvoj. Ovim zajmom osigurano je snažno restrukturiranje HAC-a ARZ-a, te tvrtke moraju biti stabilne, a tražit će se modeli kako riješiti problem velikih dugova, jedan od načina je i potencijal koji imaju mirovinski fondovi. Ministar je najavio medijima da će vrlo brzo imati odgovor vezan uz uskrsnice.
 
Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kazala je da je proračun Ministarstva u okviru izvršenja prošlogodišnjeg proračuna te da ni jedna skupina korisnika neće biti oštećena. U odgovoru medijima ministrica je kazala da u okviru Ministarstva postoje već imovinski cenzusi, posebice u zajamčenim minimalnim naknadama, a ono što je važnije od imovinskog cenzusa su konsolidirane naknade po kojima će doći do pravednije raspodjele sredstava. Što se tiče dječjih doplataka ministrica nije najavila nikakve promjene, vezano uz naknada od 7500 kn za svako novorođeno dijete istaknula je da treba uskladiti zakonsku regulativu.  
 
Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić objasnila je da je u proračunu ministarstva za 2016. predviđeno 350 milijuna kn više nego što je bilo izvršenje proračuna u 2015. Proračunom je predviđeno je 400 milijuna kn više za indeksaciju mirovina, a s obzirom na demografsku situaciju smanjen je dio koji se odnosi na dječji doplatak. Nadalje, u HZZO je investicija 1.47 milijuna za nezaposlene, nema rezanja mirovina, a plaće ostaju jednake, kao i sva davanja iz mirovinskog sustava koji ostaju na razini od 2015. Ministrica Šikić odgovorila je novinarima da braniteljske mirovine iz sustava Ministarstva rada i mirovinskog sustava neće biti smanjivanje, postupat će se po pozitivnim propisima, dok nema drugačije zakonske regulative.
 

Pisane vijesti | Financije