Ministrica Opačić primila predstavnike platforme 112

Naša je misija jasna; sustav socijalne skrbi mora osigurati da sredstva i druge vrste pomoći stignu do onih kojima su najpotrebnija. Nažalost to očito dosad nije bilo tako, ako pet milijardi kuna koliko se izdvaja za korisnike i šest i pol tisuća zaposlenih u sustavu socijalne skrbi ne može zadovoljiti sve socijalne potrebe građana u jednoj maloj zemlji kao što je Hrvatska, onda je evidentno da je taj sustav bio loše organiziran i zapušten. To sad mijenjamo i poduzimamo odlučne korake da učinimo sustav efikasnijim i dostupnijim krajnjem korisniku, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić na današnjem sastanku s predstavnicima Platforme 112, koalicije 60-ak organizacija civilnog društva posvećenih demokratizaciji, promociji i zaštiti ljudskih prava.

Ispred Platforme 112 sastanku su prisustvovali Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje, Borka Teodorović iz Udruge za promicanje inkluzije Senka Sekulić – Rebić (B.a.B.e) i Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog Foruma. Oni su redom upoznavali ministricu Opačić s aktivnostima, problemima i mogućim rješenjima u područjima socijalne skrbi kojima se bave te istakli nužnost stalne komunikacije, nadopunjavanja i sinergije vladinog i civilnog sektora u građenju boljeg sustava socijalne skrbi.
Kao posebna tema kroz razgovor se nametnulo pitanje deinstitucionalizacije pomoći starijim osobama, ali i osoba s intelektualnim poteškoćama. Gosti su upoznati s činjenicom da u tom smislu Hrvatska ipak napreduje prema europskim standardima. Naime, smještajni kapaciteti za starije osobe rastu, prije deset godina manje od 2% u odnosu na ukupni broj starijih osoba od 65 godina je moglo biti smješteno, danas taj postotak iznosi 2,75 %. U isto vrijeme, još se brže razvijaju izvaninstitucijski modeli skrbi o starijim osobama.
Po pitanju deinstitucionalizacije skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama i invalida, predstavnici Platforme 112 istaknuli su kako je dosad u Hrvatskoj nedostajalo političke volje da se ti problemi efikasnije rješavaju. Slikovito je problem objasnila Senada Halilčević koja je i sama sedam godina provela u instituciji, no snagom volje danas je zaposlena žena i aktivist za prava ljudi s intelektualnim poteškoćama.
- Najveći je problem kad se čovjeka s intelektualnim teškoćama liši radne sposobnosti. Tada više ne odlučuje o svojoj sudbini, dobije skrbnika i smjesti ga se u instituciju. Te ljude se ne pita što bi oni htjeli. Institucije ne bi trebale biti isključivo rješenje, za mnoge bi osobni asistent bio najbolje rješenje, rekla je Halilčević.
Ministrica Opačić je rekla kako se i ti problemi počinju ozbiljnije rješavati, Ministarstvo socijalne politike ove je godine odobrilo sredstva za 80 osobnih asistenata više nego prošle godine i kapitalna ulaganja Ministarstva se većinom usmjeravaju u projekte izvan institucija. U tom smislu, predstavnici Platforme 112 su obaviješteni kako će Ministarstvo inicirati pregovore s AUDIO-om ne bi li se što više državnih nekretnina dobilo na raspolaganje u cilju organiziranja života za ljude s intelektualnim poteškoćama i invalidima.




Pisane vijesti