Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Republici Indiji

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/22 listopada/44768673734_66423fbba3_o.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u službenom posjetu Republici Indiji.

Tijekom posjeta ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić susrela se s ministricom vanjskih poslova Indije Sushom Swaraj. Dvije ministrice su potvrdile dobre bilateralne odnose, posebno su se osvrnule na gospodarsku, kulturnu te znanstveno-tehničku suradnju te ustvrdile kako postoji znatan potencijal za dalji razvoj. Razmijenile su mišljenja o aktualnim regionalnim, europskim i globalnim pitanjima.

U okviru službenog posjeta dvije ministrice vanjskih poslova su potpisale Ugovor o obavljanju dohodovne djelatnosti članova obitelji, članova diplomatskih misija ili konzularnih ureda i novi Program kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Indije od 2019. do 2022. godine.

Ministrica Pejčinović Burić susrela se i sa predsjednicom Parlamenta Republike Indije Sumitrom Mahajan. Teme razgovora ministrice i predsjednice Parlamenta bile su bilateralni odnosi, gospodarska i kulturna suradnja te jačanje suradnje između Hrvatskoga sabora i indijskog Parlamenta. 

Prilikom boravka u Republici Indiji ministrica je posjetila i Sveučilište New Delhi gdje se susrela s prorektorom profesorom Yogeshom Tyagijem te kratko obratila studentima Odsjeka za slavenske i finsko-ugarske jezike u sklopu kojeg djeluje lektorat hrvatskog jezika. Ove godine obilježava se dvadeseta obljetnica studija hrvatskog jezika na Sveučilištu New Delhi.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova



Pisane vijesti