Ministrica Vučković dodijelila ugovore iz Vinske omotnice i Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je na Klisu dodijelila ugovore iz Vinske omotnice i Programa ruralnog razvoja vrijedne više od šest i pol milijuna kuna.

Objasnila je da se radi o odlukama o financiranju šest projekata od kojih se četiri financiraju iz Programa ruralnog razvoja, a dva iz Vinske omotnice, odnosno Nacionalnog programa pomoći sektoru vina. Najveći dio projekata se odnosi na ulaganja u vinarije, a drugi dio na restrukturiranje i konverziju vinograda. Dio se odnosi i na ulaganja u fizičku imovinu kao i na korištenje mjera koje se odnose na širi koncept ruralnog razvoja. U sklopu toga je i obnova, odnosno rekonstrukcija jednog trga u Lećevici.

"Vrijednost danas potpisane potpore je ukupno 6,5 milijuna kuna, a vrijednost projekata 11,8 milijuna kuna. Projekti su različite veličine, dva projekta iz Vinske omotnice su zajedno vrijedna, što se tiče naše potpore, 3,1 milijun kuna, no njihova ukupna vrijednost je viša. Što se tiče programa ruralnog razvoja preostala četiri projekta su zajedno vrijedni 3,4 milijuna kuna", objasnila je ministrica Vučković.

67 zlatnih i 20 srebrnih medalja maslinarima

"Ove godine su naši maslinari na najprestižnijim natjecanjima osvojili 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja što nas je svrstalo na četvrto mjesto među zemljama koje su se natjecale, ali ako uzmemo u obzir broj nagrada i poslanih uzoraka ili količinu koja se proizvodi onda znate gdje smo - na prvom mjestu", kazala je Vučković.

Župan Blaženko Boban je rekao da se od danas potpisanih šest ugovora, njih četiri odnose na područje Splitsko-dalmatinske županije, a među njima je općina Lećevica, te poduzetnik iz Maovica odnosno Vrlike. To su ljudi, nastavio je Boban, koji su mladi i dali su zaista veliki obol poljoprivredi, a to je bitno zato što Splitsko-dalmatinska županija zaostaje u pomlađivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je jedan od krucijalnih problema u budućem kandidiranju iz novog operativnog programa, drži Boban.

Nakon uručenja ugovora o potpori održana je panel rasprava na temu Moderno maslinarstvo i klimatske promjene.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti