Ministrica Vučković s predstavnicima mljekara o štetama nakon nevremena

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/21 srpnja/vučković mljekari.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković razgovarala je u četvrtak s predstavnicima sektora mljekarstva o problemima mliječnih farmi stradalih u nevremenu koje je zahvatilo područja Hrvatske 19. srpnja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Razgovaralo se i o temama programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine, te potporama sektoru u okviru nacionalnih i europskih sredstava, stoji u priopćenju.

Vezano uz štete mljekara koje su nastale tijekom nevremena, ministrica je naglasila otvorenost i spremnost na komunikaciju i pomoć svim pogođenim proizvođačima te istaknula kako će, između ostalog, već u narednim danima biti otvoren novi natječaj kojim će se financirati obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Vezano uz natječaje "Strateškog plana ZPP 2023-2027.",  najavljeno je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. "Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se nastojati administrativno rasteretiti proizvođači.

Ove će godine biti objavljen i 10 milijuna eura vrijedan "Natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije", a mljekari će moći povećati učinkovito korištenje energije na svojim farmama.

Mljekari su informirani i kako će uskoro moći podnositi zahtjeve za potporu u okviru gotovo 31 milijun eura vrijednog "Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje", kojim je Vlada RH u okviru posljednjeg paketa mjera osigurala gotovo 23 milijuna eura pomoći stočarstvu.

Proizvođači mlijeka su tijekom sastanka dali sugestije za izradu finalne verzije "Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine", kojim se predviđa povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti