Monako donirao 1.710.000,00 kn za razminiranje kod Mošćenice u Petrinji

Između Kneževine Monako i Republike Hrvatske potpisan je Memorandum o razumijevanju za razdoblje od 2013. do 2015. godine, temeljem kojeg Monako donira 1.710.000,00 kn za razminiranje u Mošćenici kod Petrinje.

Kako u tekstu Memoranduma stoji, potpisan je s obzirom na aktivnu suradnju između Kneževine Monako i Republike Hrvatske pokrenutu još 2000. godine, uzimajući u obzir opredjeljenje dviju zemalja za provedbu Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zalihe, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i njihovom uništenju (Otavska konvencija) koje su obje zemlje ratificirale 1998. godine te Konvencije o kazetnom streljivu.

Dosadašnjim donacijama Monaka i potpisanim memorandumima realiziranim 2003., 2004., 2007. i 2009. godine, razminiralo se područja zaštićene prirode (Kopački rit, Velebit, Paklenica), a prema strateškom cilju Republike Hrvatske.

Aktualni Memorandum definira načine provedbe suradnje na projektu razminiranja Kotar šume, u naselju Mošćenica u Petrinji, a obuhvaća tlocrtnu površinu od 225.000 četvornih metara. Projekt je istaknut i kao prioritet lokalne samouprave, s obzirom na crnu statistiku koja na području naselja Mošćenica bilježi 37 minskih incidenata, u kojima je smrtno stradalo 16 osoba. U samo jednoj ulici koja graniči s Kotar šumom, 12 je osoba smrtno stradalo od mina.

Hrvatska i Monako uspostavili su diplomatske odnose u 2007. Knez Albert boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2009. posjetivši i Centar za aktivnu rehabilitaciju i edukaciju M.A.R.E. u Rovinju, a u uzvratnom posjetu Kneževini, predsjednik Josipović bio je krajem 2011. Osim na razminiranju, značajna suradnja zabilježena je i na području kulture, posebice u arheološkim iskapanjima u Istri. Monako je u sklopu kulturne suradnje donirao artefakte za muzej evolucije i nalazište pračovjeka u Krapini.



Pisane vijesti