MORH: Samoubojstava u Oružanim snagama nisu povezana

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/20 srpnja/Foto Hina.jpg

Pet samoubojstva pripadnika Hrvatske vojske u posljednje vrijeme nisu međusobno povezana, nisu počinjena u prostorima sustava niti su vezana za službu, izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg je precizirao da je riječ o vojnikinjama i vojnicima starosti između 30 i 53 godine koji su bili u radnom odnosu u MORH-u i prošli su liječničke preglede.

''Svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svojih osobnih stresova i problema. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani. Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi zajedno možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome'', kazao je.

Hrg je dodao da se samoubojstva u Oružanim snagama (OSRH) smatraju težim oblicima izvanrednih događaja kojima se bavi zapovjedni lanac, psihološka i zdravstvena struka.

Nadodao je da u razdoblju od 2011. do 2020. godine nije zabilježen nijedan slučaj samoubojstava među pripadnicima oružanih snaga, dok ih je u svim drugim godinama bilo te se njihov broj kretao između jednog do četiri godišnje.

''U ovoj godini imamo pet samoubojstava, a četiri su se dogodila od lipnja do danas", rekao je Hrg izrazivši sućut obiteljima preminulih pripadnika OSRH.

Direktor Glavnog stožera OSRH, general-bojnik Ivica Olujić, naglasio je da u svim slučajevima u istragama sudjeluju policija i druga istražna tijela te da, s obzirom da je riječ o nedavnim događajima, istrage još uvijek traju.

"Imamo porast u odnosu na prošle godine, imamo plan i mjere kako spriječiti takve događaje", rekao je dodajući da OSRH ima dovoljan broj psihologa.

Olujić je dodao da su u nekim slučajevima ostavljene određene poruke koje pomažu kako bi se shvatilo što se dogodilo. "Mi imamo mjere, ali mjere u ovim slučajevima nisu dale rezultat", ocijenio je Olujić, istaknuvši da ništa ne ukazuje da su samoubojstva povezana sa službom.

Olujić: Samoubojstva nisu povezana s opijatima

Upitan jesu li samoubojstva povezana sa zloporabom opijata, Olujić je rekao da ni u jednom slučaju nije u pitanju ovisnost o drogama. Slučaj vojnika koji su bili pozitivni na droge nije povezan s ovim slučajevima, nadodao je.

Govoreći o ranije zabilježenom slučaju zloporabe droge među pripadnicima OSRH, Olujić je kazao kako je stegovni postupak u tijeku i da će se nastaviti provjere.

"Korištenje droga u vojarni je neprihvatljivo za nas. Otkad nije obavezan vojni rok, mi gotovo nemamo korištenje droga u vojarnama", zaključio je Olujić.

Vojna psihologija, bojnica Marcela Kovačić Tomac, naglasila je da svi kandidati za službu u OSRH prolaze psihološko testiranje, dok se s nekima provode i psihologijski intervjui.

''Postoji i psihološka pomoć, posebno za vojnike koji bi mogli biti izloženiji stresu. Imamo i psihološke krizne intervencije", kazala je Kovačić Tomac.

Ministar obrane i djelatnici ministarstva i Hrvatske vojske izrazili su ranije žaljenje zbog nesretnih događaja i uputili sućut obitelji.

Hrvatska vojska je unatrag posljednjih mjesec i pol zabilježila pet samoubojstava svojih pripadnika. Prvi slučaj je zabilježen 8. lipnja kada je na području Zagrebačke županije pronađem mrtav dragovoljni ročni vojnik. Dva dana kasnije, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali dragovoljni ročnik.

Treći slučaj je zabilježen na području Varaždinske županije, a četvrti na zagrebačkom području. Peti slučaj je zabilježen u ponedjeljak na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je pronađena smrtno stradala vojnikinja.

Izvor: Hina

Pisane vijesti