Murganić: Ovaj prijedlog zakona ne krši Ustav, cilj je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić danas je uoči saborske rasprave o Zakonu o udomiteljstvu najavu koalicijskog partnera HNS-a da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona prokomentirala riječima da je to njihovo pravo.

"Neće to biti ni prvi ni zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu, a mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona", poručila je.

Kazala je da ovakav prijedlog zakona ne krši Ustav.

"Da to mislimo, ne bismo takvo rješenje uputili u proceduru. Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, a struka se pozitivno opredijelila. Zakon prati UNICEF i sa savjetima i informiranjem građana te mislimo da smo puno truda uložili. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji", istaknula je Murganić.

Na pitanje kako to da novi zakon dopušta mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima odgovorila je da joj je žao što takva rješenja nisu propitivali kada su stavljena u Obiteljski zakon 2015. godine, koji je donijela sadašnja opozicija.

"Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. Mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati jer mislimo da je to rješenje dobro", dodala je.

Ocijenila je da profesionalno udomiteljstvo nije problem.

"To je žalosno, ako im je to problem. Profesionalno udomiteljstvo će biti uvedeno onima koji udomljavaju djecu s poteškoćama u razvoju. Naši udomitelji su nam godinama partneri i trebaju imati naknadu. Ako će se kvalitetno baviti tom djecom, neće moći imati drugi posao", istaknula je Murganić.

Naglasila je da u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema problema. "Svi dobro radimo svoj posao. Koalicija postoji da se istaknu različitosti, ali i da se u dogovoru postignu bolja i kvalitetnija rješenja", kazala je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nada Murganić