Murganić: U slučaju s Paga zakazale su mjere obiteljske pravne zaštite

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u razgovoru s reporterkom N1 Mateom Dominiković komentirala je tragični slučaj s Paga, kao i protokol postupanja institucija u slučajevima nasilja.
 
Jedna od tri nadzirane socijalne radnice koje su vodile obitelj na Pagu, a u kojoj je otac nedavno s balkona bacio svoje četvero djece, učinila je stručni propust dok druge dvije nisu, utvrđeno je izvanrednim stručnim nadzorom Hrvatske komore socijalnih radnika.
 
Ja ću podsjetiti na cijeli taj tragičan događaj. Odmah po saznanju da se dogodio zločin prema vlastitoj malodobnoj djeci smo svi bili zgranuti. Osim tog stravičnog slučaja imali smo sažalijevanje i sućut prema malenoj djeci. Otišla sam odmah tamo, uputila dva inspekcijska nadzora. Angažirali smo Komoru socijalnih radnika, a ministarstvo je uputilo i svoj upravni nadzor. Prema upravnom nadzoru su uočene pogreške u organizaciji rada i odgovornost ravnateljice. Imenovana je nova v.d. ravnateljice koja će izvršiti uvid u odgovornost zaposlenih koji su bili vezani za nadzor te obitelji. U rad komore se ne miješam, oni će izvijestiti.
 
Prema mojim saznanjima, u slučaju Pag, djeca koju je otac bacio s balkona, konkretnije, najstarija djevojčica koja je imala i najozbiljnije ozljede, išla je u školu po posebnom programu. Bila je neuhranjena, a u školi je više puta i urinirala, za što ravnateljica tvrdi da nije znala. Socijalna radnica navodno nije uopće izlazila na teren jer navodno nije imala nalog od nadležnih, tko je u tom slučaju nadležan?
 
Mojim odnosom i zahtijevanjem odgovornosti prema CZZS Zadar, prema zaposlenima i ravnateljici sam pokazala da Centar ima odgovornost i nadležnost. Isto tako smo slali poruku, ne samo ja, nego sa svih strana, da je u ovakvim obiteljskim teškim situacijama potrebna međuresorna suradnja. Ističemo da od najranije predškolske dobi, zaposlenici, učitelji, nastavnici u školama, pedijatar je također trebao reagirati. Ja sam inzistirala da pokazujemo kako radimo odgovorno i imamo propuste, to bi bilo dobro i za druge sustave.
 
Obitelj je primala novčanu pomoć, no kako je moguće da nitko nije primijetio da im je prije svega potrebna psihološka, a ne novčana pomoć koju su, možemo to tako reći, iskorištavali?
 
Imali su novčane naknade koje su bile usklađene sa zakonom. Ova obitelj je trebala druge oblike, mjere iz obiteljske pravne zaštite koje su zakazale. Mi smo ovim mjerama koje smo učinili, poslali poruku.
 
Prije izrade nacrta ovog Protokola postupanja institucija u slučajevima nasilja, je li provedena evaluacija četrnaestogodišnje provedbe prethodnih protokola?
 
Praksa i rad, ne samo našeg sustava, nego i ostalih, je pokazala koliko je bio uspješan i kako se vodio. Do danas se pokazao veliki napredak, pokazala se kao jako važna međuresorna suradnja, adekvatno, učinkovito i brzo postupanje svih resora... Protokol je pokazao doprinos, ali ne dostatan. Trebalo ga je osuvremeniti u skladu s novim zakonskim propisima i međunarodnim propisima.
 
Na koji način će se osigurati da se novi protokol dosljedno provodi? Koja su financijska sredstva osigurana za provedbu ovog protokola i iz čega?
 
Protokol je akcijski plan. Obaveza svih stručnih radnika zaposlenih u institucijama koje se spominju u protokolu je precizirana svim propisima. Svi u sustavu imamo obavezu prijaviti nasilje. Ono što je najvažnije - jedan dobro educiran, odgovoran, stručni rad, profesionalna odgovornost, odgovornost svakog zaposlenog i naša građanska dužnost.
 
Je li ova funkcija vama breme, razmišljate li da vam je dosta svega?
 
Što bi trebala reći da ću dati ostavku? Ovo je težak resor, jesam emotivna. U mom stažu u socijalnoj skrbi, možda ću zvučati prepotentno, najviše što sam mogla dati strankama je suosjećanje, iz toga su proizašli dobri zaključci i na kraju pomoć.
 
 
Izvor: N1 / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Murganic Nada