Na sjednici GSV-a socijalnim partnerima predstavljen prijedlog proračuna za 2010.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/na_sjednici_gsv_a_socijalnim_partnerima_predstavljen_prijedlog_proracuna_za_2010.jpg

ZAGREB, 23. studenog 2009. - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ocijenio je kako je državni proračun za iduću godinu napravljen u sklopu financijskih mogućnosti gospodarstva, a da bi se njegova rashodovna strana smanjila nužno je provesti mnoge reforme. Novi je proračun "takav da ga gospodarstvo i građani u ovom trenutku mogu isfinancirati s ovakvim poreznim opterećenjima", istaknuo je potpredsjednik Šuker, te naglasio da nikakvo novo porezno opterećenje više ne dolazi u obzir, jer to ni hrvatsko gospodarstvo niti građani ne bi mogli podnijeti.

Ako želimo redefinirati rashodnu stranu proračuna, to se ne može napraviti bez bolnih strukturnih reformi, upozorio je Šuker.
Obrazložio je razloge povećanja proračuna nekih ministarstava i napomenuo kako povećanje novca za Ustavni sud nema veze s njihovim odlukama, pa tako ni onoj o kriznom porezu.


Šuker je najavio da će s novim ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Đurom Popijačem raditi na preusmjeravanju potpora u sklopu Ministarstva gospodarstva "da se pozicioniraju za razvoj onih koji mogu napredovati a ne za preživljavanje".

Socijalni partneri složili su se da je proračun napravljen na jasniji i transparentniji način nego što se to činilo prije.

Predstavnik sindikata Damir Jakuš upozorio je da ga "ne čini sretnim" što su u proračunu znatno smanjene neke subvencije gospodarstvu, prije svega za poljoprivredu i HŽ, jer je "pitanje nismo li time učinili nešto što nije baš poželjno".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izvijestio je kako su se socijalni partneri dogovorili o nastavku suradnje na izradi Sporazuma o socijalnom partnerstvu, koji bi trebao iznjedriti "prijedloge strateških reformi koje će omogućiti drugačiju strukturu proračuna i niz drugih promjena".

Prijedlog novog državnog proračuna je tehnički gledano transparentan, ali zabrinjava što predstavlja kontinuitet iste strategije ekonomske politike, zbog čega bismo mogli izgubiti još 40.000 do 50.000 radnih mjesta, izjavio je čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je socijalnim partnerima predstavljen prijedlog proračuna za 2010. godinu.



Pisane vijesti