Na Vladi niz mjera za pomoć gospodarstvu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/na_vladi_niz_mjera_za_pomoc_gospodarstvu.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog Zakona o šumama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Premijer Milanović je kazao da su šume resurs na kojem treba izravno zarađivati i stvarati novu vrijednost novca. Tako da je prijedlog ovih izmjena opravdan i logičan, dodao je.

Također, upućen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Izmijenjena je Uredba o visini vodnoga doprinosa i Odluka o visini naknada za obavljanje poslova regulacije energetskih djelatnosti. Nizom ovih mjera, čiji je cilj pomoć gospodarstvu i rasterećenje poduzetnika, smanjeni su parafiskalni nameti poput vodnog i šumskog doprinosa. Ukinuta je i neizravna spomenička renta te smanjena naknada za regulaciju energetskih djelatnosti.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Prema mišljenju ministra financija Slavka Linića situacija u gospodarstvu je kritična, a kao najveći problem istaknuo je ogromnu nelikvidnost. Neplaćeni nalozi su blizu 42 milijarde kuna, a problem je rješavan reprogramiranjem i odgodama plaćanja prema državi i bankama. Zato urednim poreznim obveznicima omogućujemo reprogramiranje naplate poreznog duga nastalog do 21. siječnja 2012. i to na rok koji je s 30 produljen na 36 mjeseci, rekao je ministar.

Nadalje, Vlada je u Sabor uputila i Prijedloga zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ovim Centrom želimo dati snažan instrument državi da bude informiran i aktivan vlasnik, da ima jasnu i konzistentnu politiku upravljanja, a da investicije budu vođene na način da daju sinergijske efekte, rekao je prvi potpredsjednik Radimir Čačić predstavljajući ovaj Prijedlog zakona. Ministar financija Slavko Linić, govoreći o predloženim izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, istaknuo je da će se općinama i gradovima udio u porezu na dohodak povećati 1,5 posto, a županijama 0,5 posto. Gradu Zagrebu koji ima poseban status, dodao je ministar, udio u porezu na dohodak povećat će se 2 posto.

Vlada je usvojila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić kazao je da će žene, koje su ostale bez posla, a imaju 55 godina, imati pravo na naknadu do ispunjenja odlaska u mirovinu. Prijašnjim zakonom žene su gubile pravo na naknadu za nezaposlenost s navršenih 55 godina. Ovom nadopunom želimo riješiti neke neusklađene stvari, dodao je ministar. Također smo proširili kriterij i nezaposlenima se ne mogu smatrati članovi trgovačkih društava, rekao je Mrsić.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumijevanju između Republike Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju Republike Hrvatske u Posebnom programu građansko pravo, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te Prijedlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumijevanju između Republike Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju Republike Hrvatske u Programu Europske unije kazneno pravo, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Danas su, između ostalog, donesene i uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva kulture, Ministarstva obrane, Ministarstva turizma, Ministarstva poduzetništva i obrta i Državnog ureda za trgovinsku politiku, kao i Uredba o Uredu za razminiranje.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na današnjoj sjednici i na procjenu kreditne agencije Fitch te kazao da je zadovoljan što je kreditni rejting Hrvatske očuvan. Jedna od tri vodeće rejting agencije u svijetu očuvala je hrvatski rejting, ali još uvijek smo u defanzivnoj poziciji. Ovo je samo trenutak za predah i pregrupiranje. Mi moramo prijeći u aktivnu poziciju, rekao je premijer.



Predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na današnjoj sjednici i na procjenu kreditne agencije Fitch te kazao da je zadovoljan što je kreditni rejting Hrvatske očuvan. Jedna od tri vodeće rejting agencije u svijetu očuvala je hrvatski rejting, ali još uvijek smo u defanzivnoj poziciji. Ovo je samo trenutak za predah i pregrupiranje. Mi moramo prijeći u aktivnu poziciju, rekao je premijer.





Pisane vijesti