Nabava Bradleyja kontinuitet je politike jačanja sposobnosti HV-a

Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/27 siječnja/VRH_3702_01.jpg

Vlada je na današnjoj, 98. sjednici, nakon uobičajenih izvješća o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus i uz potres, donijela odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za sanaciju šteta. Osim toga, donesena je odluka o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley te je dana suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2023. do 2027. godine za njihovu nabavu.

Epidemiološke mjere produljit će se do kraja veljače
 
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je četvrtak da će, ako ne dođe do promjene situacije u vezi pandemije koronavirusa, epidemiološke mjere biti produljene do kraja veljače.

''Stožer će do kraja siječnja revidirati odluke o ograničenju okupljanja, javnom prijevozu, radu trgovina, korištenju zaštitnih maski i prelaska preko graničnih prijelaza te će se primjena odluka, ako ne dođe do značajnije promjene epidemiološke situacije, produljiti do kraja veljače'', rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Obzirom na mnoštvo upita, Božinović je naglasio da se za pacijente i njihovu pratnju prilikom prijema u bolnice ili domove zdravlja nije ništa promijenilo.

''Svi oni koji dosad nisu trebali predočiti COVID potvrdu ne moraju ni nakon jučerašnje odluke'', rekao je.

Lagani trend pada pozitivnih PCR testova

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je danas zabilježeno 10.500 novozaraženih PCR testiranjem, a brzim antigenskim testiranjem još 6375 novozaraženih, no broj pozitivnih manji je za 3,5 posto u usporedbi s ukupnim brojem pozitivnih prije tjedan dana.

''U razdoblju od 21. do 27. siječnja broj pozitivnih PCR testova pokazuje lagani trend pada, a broj pozitivnih antigenskih testova lagani uzlazni trend'', kaže Beroš.

Također je na bolničkom liječenju 2006 osoba, što je 30 više u odnosu na srijedu, dok je na respiratoru 185 osoba, što je sedam manje nego jučer.

Ministar zdravstva je ocijenio kako se posljednjih dana bilježi lagani porast hospitaliziranih, koji ipak ne prati dinamiku ranijeg rasta novozaraženih.

''Opće je poznato da se omikron brzo širi i u pravilu ne izaziva teške kliničke slike, ali Hrvatska nije dovoljno procijepljena zemlja, što posebno ugrožava starije necijepljene građane. Zato su takve osobe najčešće hospitalizirane. Zbog toga teze o namjernom zaražavanju virusom nisu prihvatljive", poručio je Beroš.
 
Nabavom borbenih vozila Bradley Hrvatska vojska bit će dodatno osnažena
 
Obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a kontinuirano se razvija posljednjih 30 godina, a nabavom borbenih vozila Bradley bit će dodatno osnažena i zalog za buduće projekte, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade obrazlažući odluku o nabavi ukupno 89 borbenih vozila.

Vlada je na sjednici u četvrtak i službeno prihvatila ponudu Vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley te obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 ta borbena vozila, a MORH-u je dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za njihovu nabavu.

Ukupan iznos nabave iznosi 196,4 milijuna dolara (bez PDV-a), američka je donacija 51,1 milijun dolara te će Hrvatska kroz pet godina, u razdoblju od 2023. do 2027. godine, ova borbena vozila platiti 145,3 milijuna dolara.

"Oružane snage RH iskazale su, naime, potrebu za nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS, koji posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar i koji su potrebni manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske", istaknuo je Banožić te objasnio da su takve sposobnosti Hrvatskoj potrebne iz perspektive nacionalne obrane, ali i iz potreba doprinosa kolektivnoj obrani kroz NATO odnosno "u potpori NATO cilja sposobnosti 'Srednja pješačka brigada'".

SAD su ponudile donaciju borbenih vozila iz Programa viškova obrambenih sredstava po načelu totalnog paketa koji podrazumijeva vozila, naoružanje, streljivo, komunikacijsko-informacijsku opremu, alate i obuku za održavanje i obuku.

"Tijekom završnih analiza i pregovora u Vladi prvotna ponuda je poboljšana tako da je povećan broj borbenih vozila te visina donacije financijskih sredstava u iznosu od 6.188.000 američkih dolara, a otvorena je i mogućnost za daljnje korištenje bespovratnih financijskih sredstava", istaknuo je ministar.

Vlada SAD-a poslala je Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance) za donaciju 89 vozila Bradley i dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga.

"SAD je za projekt Bradley M2A2 ODS ponudila financiranje kroz petogodišnji otplatni plan prema kojemu će se nakon potpisivanja pisama ponude i prihvaćanja platiti predujam u iznosu od 47,02 milijuna dolara (50 posto vrijednosti ponude) te preostali iznos u ratama kroz godine u skladu s predviđenim rokovima", objasnio je Banožić.

"SAD su najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane od početka formiranja Hrvatske vojske u modernu vojsku i punopravnu članicu NATO-a", naglasio je.

"Sveobuhvatna obrambena suradnja dviju država kontinuirano se razvija posljednjih 30 godina, a ovim će projektom biti dodatno osnažena i zalog za buduće projekte usmjerene razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske", ocijenio je.

"Vlada ovu odluku donosi imajući na umu nacionalni interes RH i Oružanih snaga, radi dosizanja sposobnosti izvršenja zadaća. Hrvatska će kao pouzdana i odgovorna članica NATO-a nabavom Bradleya doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnost, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a", dodao je.

Kao dodatnu vrijednost nabave ovih borbenih vozila, ministar je istaknuo da će se u njihovo održavanje uključiti tvrtka "Đuro Đaković Specijalna vozila".

Pomoć za sanaciju šteta od potresa

Vlada je donijela odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za sanaciju šteta od u ukupnom iznosu do 39,8 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena isključivo za podmirivanje troškova vezanih uz sanaciju posljedica potresa na navedenim područjima.

Mostarskoj bolnici 40 milijuna kuna potpore za suzbijanje epidemije
 
Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom ove godine će iz državnog proračuna biti doznačeno ukupno 40 milijuna kuna za suzbijanje epidemije covida-19, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Obrazlažući odluku, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je taj novac osiguran temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana.

Bolnici u Mostaru tako će za razdoblje siječanj-veljača biti doznačeno dva milijuna kuna jednokratno, a potom u razdoblju ožujak-prosinac po 3,8 milijuna kuna mjesečno za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a sve u svrhu suzbijanja epidemije, naveo je Beroš.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o dodatnim sredstvima za mostarsku bolnicu, pored uobičajenog financiranja brojnih projekata za Hrvate izvan Hrvatske koje RH provodi kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske.

"To je potpora Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osobito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom potporom Hrvatima u BiH, a osobito u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19", poručio je Plenković.

Ljetno računanje vremena od 27. ožujka

Vlada je donijela i uredbu o ljetnom računanju vremena za idućih pet godina, a ono ove godine počinje 27. ožujka u 2 sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed, pa će se vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u 3 sata, pomicanjem za jedan sat unatrag, pa će se vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

Pokrenut postupak izrade Nacionalnog plana razvoja kulture i medija
 
Nadalje, donesena je odluka o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. do 2027. godine kojom se zadužuje Ministarstvo kulture i medija da izradi Nacionalni plan razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. do 2027. godine.
 
Nacionalni plan, kao srednjoročni akt strateškog planiranja za područje kulture i medija, strukturirat će javne politike i pripadajuće investicije za poticanje kulturnog stvaralaštva, razvoj kulturne produkcije, unaprjeđenje kulturne distribucije, poticanje sudjelovanja u kulturi, unaprjeđenje kulturne infrastrukture te općenito upravljanje kulturnim sustavom, a obuhvatit će  potporu umjetničkom stvaralaštvu, poduzetništvu i participaciji u kulturi, razvoj izvedbene i vizualne umjetnosti, književnosti te izvaninstitucionalne (nezavisne) kulture, razvoj audiovizualnih djelatnosti i medija, razvoj arhivske, muzejske i knjižnične djelatnosti, zaštitu, očuvanje i digitalizaciju kulturne baštine te jačanje prisutnosti hrvatske umjetnosti i kulture u Europi i svijetu, sukladno Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine.
 
Hrvatskoj regulatornoj agenciji dana je prethodna suglasnost na Godišnji program rada za mrežne djelatnosti za 2022.  godinu, Hrvatskoj lutriji dana. Donesene su odluke o donošenju Trogodišnjeg plana poslovanja Hrvatske lutrije za razdoblje od 2022. do 2024. te Godišnjeg plana za 2022. godinu.
 
Ravnatelju HZMO-a Vlada je dala prethodnu suglasnost za sklapanje ugovora o najmu i održavanju softvera za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, s tvrtkom IBM World Trade Corporation (IBM WTC), New York, SAD, Grupa A, za razdoblje od 35 mjeseci, te za sklapanje ugovora za nabavu IBM središnjeg računala i softvera za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, s tvrtkom CROZ d.o.o., Grupa B, tekođer za razdoblje od 35 mjeseci.
 
Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023. i 2024. godini za sklapanje ugovora o najmu i održavanju softvera za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Grupa A te za sklapanje ugovora za nabavu IBM središnjeg računala i softvera za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Grupa B.
 
Suradnja s Ukrajinom
 
Doneseno je nekoliko zaključaka o suradnji Republike Hrvatske i Ukrajine: Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Državnog zavoda za mjeriteljstvo Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, Zaključak u vezi s Protokolom 2. sastanka Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine, Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstva infrastrukture Ukrajine o suradnji u području željezničkog prometa te Zaključak u vezi s Akcijskim planom za 2022./2023. Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine.
 
Nadalje, područje "Lokve u Majakovima" proglašeno je Posebnim rezervatom.
 
Izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi kojom se usklađuju nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u pojedinim tijelima državne uprave.
 
I na kraju otvorenog dijela današnje sjednice, Vlada je dala pozitivna mišljenja Hrvatskom saboru na  Izvješće o obavljenim financijskim revizijama političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2020., na koje nema primjedbi te na  Izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2020. godinu.

Pisane vijesti