Nabava oklopnih vozila Bradley nastavak je strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/06 prosinac/Bradley (1).jpeg

U Rijeku su danas, 6. prosinca 2023., stigla prva 22 od ukupno 89 američkih oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS u okviru nabave za Oružane snage Republike Hrvatske. Time se dodatno jačaju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i povećava hrvatski doprinos kolektivnoj sigurnosti saveznika u okviru NATO-a, a Hrvatskoj vojsci pružaju se još veće mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država.

Dovođenje u operativno ispravno stanje oklopnih vozila odvijat će se u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu, a cilj je da sva budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine.
 
"Nabava Bradleyja potvrda je kontinuiranog ulaganja u osnaživanje svih sastavnica Hrvatske vojske. Kroz strateško partnerstvo i suradnju sa SAD-om opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir i suvremene obrambene i sigurnosne izazove. Vlada je osigurala rast obrambenog proračuna, koji je udvostručen u proteklih sedam godina i danas premašuje milijardu eura. Nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava hrvatskih vojnika te ulagati u opremu i modernizaciju Hrvatske vojske", poručio je ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina, pomoći će Hrvatskoj vojsci u uvođenju oklopnih vozila Bradley u operativnu uporabu, kroz Program državnog partnerstva (SPP), čime se dodatno produbljuje obrambena suradnja koja ostaje kamen-temeljac bilateralnih odnosa između SAD-a i Hrvatske.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako dolazak Bradleyja u Republiku Hrvatsku svjedoči uspješnoj dinamici realizacije najvažnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, a istovremeno potvrđuje snagu strateškog partnerstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.
 
"Sutra ćemo na sjednici Vlade predstaviti „Okvir za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država od 2023. do 2028.“, kojim se odnosi dviju država usmjeravaju ka jačanju i produbljivanju obrambene suradnje. U tom smislu, Bradleyji će značajno pridonijeti jačanju ukupne borbene moći i spremnosti naših Oružanih snaga. Ponosan sam što dio tehnike najveće grane Hrvatske vojske postaje sredstvo koje čini okosnicu američkih oklopno-mehaniziranih postrojbi. Vjerujem kako će hrvatske vojnikinje i vojnici s ovim moćnim sredstvom biti još snažniji jamac mira i sigurnosti naše Domovine, ali i šire", rekao je ministar Anušić.

Pisane vijesti