Nacionalnim planom protiv raka dodatno će se poboljšati zdravstvena skrb za onkološke bolesnike

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/17 prosinca/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji "Bori se i pobijedi: Kako se oduprijeti raku?" u hotelu Westin u Zagrebu.

Zahvalivši zastupnici u Europskom parlamentu Dubravki Šuici na organizaciji još jedne "Fight & Win" konferencije u Hrvatskoj, predsjednik Vlade je u obraćanju nazočnima kazao da tema raka često nije dovoljno vidljiva, a riječ je o zaista velikom društvenom fenomenu koji ugrožava hrvatske obitelji i mijenja im život iz temelja.

"Mnogi među nama i našim obiteljima i poznanicima bili su suočeni s ovom opasnom i teško izlječivom bolesti i stoga je važno osvijestiti potrebu da se rasprava o tom pitanju dodatno intenzivira u hrvatskoj javnosti", kazao je.

Predsjednik Vlade rekao je da je rak borba u kojoj svatko polaže nade u pobjedu, dodavši da naš zdravstveni sustav treba ojačati kako bi izgledi u uspješan ishod bili što veći.

Rak u Hrvatskoj

Podsjetio je da je rak drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj te od njega umire svaka četvrta osoba u zemlji, dodavši da je 26 posto svih smrti u 2017. godini uzrokovano rakom, odmah iza bolesti srčano-žilnog sustava.

Predsjednik Vlade ustvrdio je da je broj osoba s malignim bolestima u stalnom porastu i u Europi i globalno, a ne samo u Hrvatskoj. Dodao je da se to događa zbog dužeg životnog vijeka i većeg broja osoba koje dostižu godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju. "No isto tako, svakodnevni stres je ujedno i jedan od psiholoških okidača koji doprinose razvoju malignih bolesti", rekao je.

Naveo je da je u Hrvatskoj u 2017. godini od malignih bolesti umrlo 13.638 osoba, naglasivši da je to prva godina u kojoj je broj umrlih od raka bio manji u odnosu na prethodnu godinu.  Kazao da je ova tema izrazito životna i s njom se suočavaju mnogi naši građani, dodavši da je riječ o svakoj
četvrtoj osobi u Hrvatskoj,  što bi značilo da gotovo nema obitelji u kojoj se netko nije suočio ili se suočava s ovom bolešću.

"To samo po sebi govori o nužnosti zajedničkih napora da se posvetimo ovom pitanju, stručno, temeljito, sustavno, upravo onako kako ovakva pošast to i zahtjeva", rekao je. Osim što treba uložiti dodatne napore za istraživanje malignih bolesti, istaknuo je predsjednik Vlade, nužno je podizati svijest o važnosti prevencije i odlaska na preglede, jer je to jedini način za pravovremenu dijagnostiku i liječenje te terminalne bolesti.

Prevencija i borba protiv raka

"Iz perspektive sustavnog bavljenja prevencijom malignih bolesti, o kojima će više govoriti ministar Kujundžić, poduzimamo tri vrste mjera kojima se u različitim fazama doprinosi borbi protiv malignih bolesti", ustvrdio je predsjednik Vlade. Kazao je da je riječ o mjerama  primarne, sekundarne i tercijarne prevencije.

Premijer smatra da se ne možemo samo kroz zdravstveni sustav boriti protiv raka.

"Prvo, potrebno je kontinuirano promicati zdraviji način života i prevenciju štetnih životnih navika koje doprinose razvoju malignih bolesti, što su primarne mjere prevencije", rekao je premijer. Zabrinjavajućom je  ocijenio činjenicu da smo prema postotku pušača i postotku pretilih osoba u samom europskom vrhu, što utječe na veću pojavnost malignih bolesti.

Drugo, nastavio je predsjednik Vlade, najvažnije u borbi protiv raka je pravovremeno utvrđivanje zdravstvenog stanja što povećava uspješnost liječenja malignih bolesti. "Upravo zbog toga su započeta i provode se tri Nacionalna programa za rano otkrivanje zloćudnih bolesti, za rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice", rekao je.

Ustvrdio je da su ti programi na populacijskoj razini najučinkovitija mjera sekundarne prevencije koja već sada postiže učinke. "Primjerice, u 2017. godini svjedočili smo padu broja umrlih od raka dojke, što je prvi put da to nije najčešći maligni uzrok smrti u žena u Hrvatskoj", kazao je.

Kao treću mjeru naveo je uspostavu sustava praćenja, prevencije i liječenja malignih bolesti koji osigurava dostupnost potrebne terapije onima kojima je potrebna. "Sve to se postiže donošenjem Nacionalnog plana protiv raka na državnoj razini kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena skrb za onkološke bolesnike", poručio je premijer.

Izvijestio je da je Nacionalni plan, na kojem su radili ugledni stručnjaci, trenutno u Javnom savjetovanju, izrazivši nadu da će biti usvojen u prvoj polovici 2019. godine.

Europska borba protiv raka

Predsjednik Vlade ustvrdio je da su maligne bolesti problem za čitavu Europu. Dodao je da je stoga i pokrenuta ova velika nadstranačka akcija u kojoj je angažiran veliki broj političara i stručnjaka kako bi se osvijestilo da jedna od tri osobe ima problem s malignim bolestima tijekom svog života.

"Zbog velike zastupljenosti bolesti i na kontinentu od pola milijarde stanovnika vidljiva je potreba suradnje i razmjene znanja i informacija za daljnje istraživanje fenomena malignih bolesti", kazao je. Premijer smatra da su potrebni zajednički napori u njegovoj prevenciji i liječenju jer će objedinjavanje istraživačkih i preventivnih mjera ostvariti bolje rezultate.

Nužno je, kazao je, povećati ulaganja u standard zdravstvene skrbi i u interoperabilnost zdravstvenih sustava, ulagati u programe prevencije, podizanje svijesti javnosti i građana o važnosti preventivnih pregleda te osigurati financiranje terapija, lijekova i opreme za liječenje, kao i podrške svim pacijentima.

"Upravo to su temelji kvalitetne zajedničke europske borbe protiv ove opasnosti po društvo.  Za to je nužno osigurati sredstva u nacionalnom i europskom proračunu, jer se upravo tako prepoznaje borbu protiv raka kao strateški prioritet čitave Europske unije i svih država članica pa i Hrvatske", poručio jer predsjednik Vlade.  

Pristup orijentiran pacijentu

U kontekstu prevencije i liječenja, predsjednik Vlade vjeruje da je potrebno individualno pristupiti svakom pojedincu, i ženi i muškarcu, jer je svaki pacijent različit. "Pritom naš zdravstveni sustav mora imati puno razumijevanje prema njoj ili njemu, ali i prema obitelji, jer su se našli u životnom izazovu koji njihove živote mijenja iz temelja. Kako i sam naziv današnje konferencije kaže, svatko od suočenih se bori i mora pobijediti", poručio je.

Naglasio je da stoga država treba dati punu podršku u borbi s ovom bolešću, uz veliki stupanj proaktivnosti u ranom otkrivanju. Premijer smatra da se oni oboljeli od raka, kao i oni koji su uspješno prebrodili tu bolest, ne smiju osjećati kao da su ostavljeni od zajednice. "Naprotiv, moraju osjećati brigu cijeloga društva i sustava u teškim izazovima borbe za vlastito zdravlje", rekao je.

Sinergija u borbi protiv raka

Poručio je da će ta briga biti jedino učinkovita kroz zajedničko djelovanje svih institucija i suradnju s našim europskim partnerima.

"Upravo sinergija stručnjaka, liječnika, ministarstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i udruga bolesnika i svih koji se bave olakšavanjem situacije bolesnicima, kako bi se poboljšala sustavna borbu protiv malignih bolesti", kazao je premijer.

Naveo je da naš uspjeh u borbi protiv raka, odnosno u preživljenju od raka, potvrđuje i međunarodno istraživanje CONCORD-3 koje je pokazalo da smo postigli napredak u petogodišnjem preživljenju u zadnjih 15 godina. "Drago mi je da podatci pokazuju da smo uspješni u borbi protiv zloćudnih bolesti u dječjoj dobi, limfomi, ali i u borbi protiv tumora mozga i akutne limfoblastične leukemije", rekao je.  

Kazao je da je i dalje vidljiva potreba za daljnjim intenziviranjem borbe s rakom pluća, prostate, želuca, debelog crijeva i mijeloidnih leukemija u odraslih. "Trebamo pojačati i borbu protiv raka dojke, melanoma kože i raka vrata maternice u čemu isto želimo biti uspješniji", dodao je.

U 40 posto slučajeva rak moguće spriječiti

Premijer Plenković ustvrdio je da rak pogađa sve generacije stanovništva te je potrebno razraditi programe za sve ciljane skupine, podjednako i za djecu i odrasle jer je u 40 posto slučajeva rak moguće spriječiti.

Apelirao je stoga na sve sugrađane da odvoje vrijeme za sebe, da vode brigu o zdravlju i bore se protiv štetnih životnih navika.

"Maligne bolesti mogu biti izlječive, samo se moraju na vrijeme otkriti, a u tom pogledu nije samo važno preventivno djelovanje dionika sustava nego svakog pojedinaca ponaosob. Jedino tako borba protiv raka će se unaprijediti, a pacijenti uz potporu snažnog zdravstvenog sustava pobijediti ovu malignu bolest", zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković