Najava obilježavanja 5 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Slika /Vijesti/2018/06 lipanj/29 lipnja/5 godina EU/Glavna Fotka.jpg

Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala 28. članica Europske unije. Pridruživanjem europskoj obitelji Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva. Petu godišnjicu članstva u Europskoj uniji, Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obilježava brojnim aktivnostima.

U subotu, 30. lipnja u 21 sat, održat će se svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zborom i orkestrom HNK ravna maestro Nikša Bareza, a program je sastavljen od djela poznatih hrvatskih i europskih skladatelja klasične glazbe i dramskih djela. Koncert organiziraju Vlada, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz prijenos na 1. programu HRT-a.

*   Zbog današnjih vremenskih uvjeta i najave mogućih nepovoljnih uvjeta u subotu 30. lipnja, koncert će se održati unutar HNK umjesto na otvorenom ispred zgrade HNK.

  • Plakat Svečanog koncerta preuzmite OVDJE.

U prigodi pete obljetnice članstva Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Vladom i nadležnim ministarstvima objavilo je publikaciju „Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“. Publikacija predstavlja postignuća Hrvatske kao članice Europske unije na različitim područjima – u donošenju odluka na europskoj razini, gospodarstvu i financijama, značaju europskih fondova, potpori razvoju poljoprivrede i ribarstva, obrazovanju i osposobljavanju te prilikama za mlade, kulturi, obrani. Publikacija predstavlja i buduće djelovanje Hrvatske u okviru EU-a i njezinim ciljevima u sljedećem razdoblju – prvom predsjedanju Vijećem Europske unije 2020. godine te ulasku u schengenski prostor i europodručje. Publikacija je, osim u tiskanom izdanju, dostupna i u elektroničkom obliku na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova što će čitateljima omogućiti lakše nalaženje dodatnih informacija.

  • Publikaciju „5 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“ preuzmite OVDJE.

Od 1. do 15. srpnja 2018., Kulturni klub organizira jubilarnu 5. Reviju europskog filma na tri lokacije. Prvi tjedan projekcije se odvijaju u Kinu Metropolis MSU i Art-kinu Grič s početkom u 21 sat, a 9. srpnja sele se na Ljetnu pozornicu Tuškanac s početkom u 21.30. Bit će prikazano 13 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis MSU i Art-kina Grič u protekloj sezoni te pretpremijerno jedan hrvatski film. Filmovi dolaze iz Francuske, Španjolske, Italije, Velike Britanije, Irske i Finske, a žanrovski su to humorne, ljubavne i biografske drame te komedije i romantične komedije. Popratni program Revije čini izložba fotografija Vite Hordova "Veni, vidi Croatia" koja se otvara 1. srpnja u Klubu Kino Grič i bit će otvorena do kraja Revije. Od 24. do 30. srpnja u Kinu Metropolis MSU slijedi Pula u Zagrebu – izbor filmova s 65. Pulskog filmskog festivala. Uz potporu MVEP-a, Grada Zagreba i HAVC-a ulaz na sve projekcije i izložbu je slobodan.

 
Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova


Pisane vijesti