Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nećemo dopustiti pad životnog standarda građana

Slika /Vijesti/2021/listopad/15 listopada/VRH_0460.png

Premijer Plenković poručio je danas, nakon sastanka sa županima, da smanjenje broj županija nije tema.  "Smatram da su one dobra među-razina upravljanja u Hrvatskoj, one imaju svoju povijesnu, geografsku, ekonomsku funkciju i mislim da je to korisno u ukupnom funkcioniranju države", kazao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je danas u Zaprešiću izjavu za medije, nakon sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina.
 
Raspravu na sastanku ocijenio je vrlo sadržajnom te istaknuo da je kroz pet godina stalnoga dijaloga ostvaren visok stupanj povjerenja, razumijevanja i intenzivne suradnje.
 
"Sva vrata u Vladi otvorena su svim našim županima, gradonačelnicima i načelnicima. Vjerujem da ćemo dobro iskoristiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju idućih nekoliko godina, u cilju kvalitetnijeg života svih naših sugrađana u svim krajevima Hrvatske, bez obzira tko je u pojedinoj županiji na vlasti", poručio je premijer Plenković.
 
Najavio je da će se idući sastanak održati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u prosincu.
 
Odgovarajući na pitanja novinara premijer se osvrnuo na reformu lokalne i područne samouprave.
 
Ustvrdio je da smanjenje broja županija nije nikada bila tema.
 
"Više puta smo kazali – županije imaju tradiciju nešto veću od 25 godina. Smatram da su one dobra među-razina upravljanja u Hrvatskoj, one imaju svoju povijesnu, geografsku, ekonomsku funkciju i mislim da je to korisno u ukupnom funkcioniranju države", kazao je.
 
Podsjetio je da je Zakonom o financiranju lokalne i regionalne samouprave iz 2017. godine njima ukupno dano više od 3,5 milijarde kuna dodatnih prihoda kako bi lakše realizirale svoje projekte i potrebe, naravno, uz potporu države i javnih poduzeća.
 
Smisao svega toga, od fiskalne i funkcionalne decentralizacije do nove regionalne karte potpora,  je ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske. 
 
Ako netko ne utječe na pravosuđe, onda je to ova Vlada i HDZ
 
U kontekstu odluke Vrhovnoga suda, premijer Plenković još je jednom ponovio da ako netko ne utječe na pravosuđe, onda je to Vlada i HDZ. Dodao je da trenutak presude nije, niti ga kani dovoditi u pitanje.
 
Kazao je da se jučer referirao na histeričnu reakciju opozicije – raspolovljene, međusobno posvađane, s niskom potporom – koja u ovoj situaciji nastoji nešto ušićariti.
 
"Stvari su jasne, HDZ, kao pravna osoba koja je proglašena odgovorna u nečem što se događalo 2004. i 2009. pod vodstvom Ive Sanadera, će poštivati odluku Vrhovnoga suda i uplatiti novčani iznos u državni proračun i ta stvar je ad acta za nas", rekao je premijer Plenković.
 
Čestitao je gospodinu Dobroniću na izboru za predsjednika Vrhovnoga suda.
 
"Vjerujem da će kvalitetno i profesionalno raditi svoj posao", dodao je.
 
Vlada je u kontekstu epidemioloških pogodila mentalitet i izbjegla sve vrte konfrontacija
 
O sinoćnjem prosvjedu pred stanom ministra Beroša, premijer je kazao da postoje različiti načini u demokracijama za iskazivanje nezadovoljstva, a jedan od "sportova" koji se događa zadnjih desetak godina je da se ide dužnosnicima "pod prozore".
 
"Sigurno da nije bilo ugodno za ministrovu obitelj, ali vidim da se brzo ta skupina razišla. Dok nema nasilja, dobro je", dodao je istaknuvši da u demokraciji ima ljudi koji na taj način žele ostvariti neki pritisak.
 
Smatra da je Vlada u cijelom kontekstu epidemioloških mjera i drugih poteza jako dobro pogodila mentalitet i izbjegla sve vrste konfrontacija koje su se događale diljem svijeta.
 
Ne očekuje daljnju radikalizaciju prosvjeda, rekao je i istaknuo primjer u zdravstvenom sustavu u kojem se od 70 tisuća djelatnika samo 22 odbija čak i testirati, što je mali broj ljudi, dok su svi ostali, odgovorni, razumni i racionalni.
 
Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nećemo dopustiti pad životnog standarda građana
 
Govoreći o rastu cijena energenata, premijer je istaknuo da one trenutno rastu na svjetskom tržištu.
 
Naglasio je da je Hrvatska, što se tiče cijena plina i struje, u boljem položaju od mnogo zemalja jer je sigurna do proljeća.
 
Što se pak tiče cijena goriva, Vlada je jučer reagirala i ograničila te cijene na 30 dana.
 
"Pratit ćemo situaciju, imamo još dosta alata i ići ćemo za tim da ne ugrozimo životni standard građana", poručio je i istaknuo da Vlada neće sada, u fazi velikog gospodarskog oporavka, dopustiti pad životnog standarda građana nakon što je najveću krizu uslijed pandemije uspjela kvalitetno riješiti. 
 
Što se tiče popisa stanovništva, premijer Plenković kazao je da nema puno više dodati osim onoga što je objavio Državni zavod za statistiku.
 
Njima treba još nekoliko dana da do kraja dovedu popis. Prvi dio elektronskog popisivanja prošao je jako dobro, istaknuo je premijer Plenković, što je pokazalo da veliki broj hrvatskih građana ide ukorak s digitalizacijom.
 
Fizičko popisivanje, dodao je, ide malo sporije, ali u tome ne vidi problem jer je bitno da imamo realnu sliku koliko Hrvatska ima stanovnika.

Pisane vijesti | Andrej Plenković