Nastavak trenda smanjenja inflacije rezultat mjera Vlade

Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/01_kolovoza/01_08_2024_sjednica_vlade (5).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na niz požara s kojima je Dalmacija suočena proteklih nekoliko dana te zahvalio svim vatrogascima i drugim službama na požrtvovnosti u gašenju požara. Najavio je i važnu uredbu o visini dodatka za vatrogasce te kazao kako je riječ o kvalitetnom rješenju.

Iznio je novi podatak Državnog zavoda za statistiku, koji je procijenio inflaciju u srpnju na razini 2,3 posto, a na mjesečnoj razini 0 posto.

„Znači da inflacija već 20 mjeseci kontinuirano usporava u Hrvatskoj“, istaknuo je premijer.

Podsjetio je da Vlada već tri godine ograničava cijene energenata i 30 proizvoda iz potrošačke košarice i na taj način pridonosi smanjenju stope inflacije.

„Želimo osigurati njezin kontinuirani pad, stoga je važno da se u kontekstu turističke sezone svi akteri ponašaju odgovorno kada je riječ o formiranju cijena“, upozorio je.

Kada je riječ o turizmu, od početka godine ostvareno je 11,6 milijuna dolazaka i 55,3 milijuna noćenja, što je 4 posto dolazaka više nego prošle godine i 1 posto više noćenja nego lani.

Croatia Airlines modernizira flotu sa 15 novih zrakoplova

Što se tiče prometa, predsjednik Vlade kazao je kako su Croatia Airlines krenuli u potpunu obnovu svoje flote te je dogovoreno da se putem leasing ugovora s kompanijom Airbus u sljedeće tri godine dovede u Hrvatsku 15 novih modernih zrakoplova, a prvi pod nazivom Zagreb došao je ovaj tjedan u Hrvatsku.

Osvrnuo se i na boravak u Parizu na otvorenju Olimpijskih igara te čestitao Hrvatskom olimpijskom odboru, svim sportašicama i sportašima koji se natječu, a posebno osvajačima medalja Barbari Matić i Miranu Maričiću te zaželio i drugim sportašima da im trud i rad završe osvajanjem odličja.

U kontekstu odluke Ukrajine da suspendira tranzit nafte kompanije Lukoil prema Mađarskoj i Slovačkoj, premijer je rekao da je uputio pismo premijeru Orbanu, premijeru Fici i predsjednici Komisije von der Leyen i signalizirao spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda da omogući transport nafte prema rafinerijama u Budimpešti i Bratislavi.

Dodao je da je Janaf kao kompanija spreman pregovarati s MOL-om o transportu i osiguranju energetske sigurnosti u izmijenjenim uvjetima.

Što se tiče Europske komisije, kazao je da će Vlada na sjednici predložiti da Dubravka Šuica, aktualna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju bude kandidatkinja i u sljedećem mandatu.

Uloženo 600 milijuna eura u opremanje i modernizaciju Hrvatske vatrogasne zajednice

Najavio je i važnu uredbu o visini dodatka za vatrogasce te kazao kako je riječ o kvalitetnom rješenju.

Podsjetio je da je Vlada ne samo transformirala Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, već i osigurala novi zakonski okvir i značajno povećala sredstva za vatrogasce.

„Uložili smo 600 milijuna eura u opremanje i modernizaciju, tu je riječ o opremi i vozilima, i naručili dva nova kanadera vrijedna 105 milijuna eura u potpunosti financirana sredstvima Unije, koji će dodatno osnažiti našu flotu“, kazao je premijer.

Za sjednicu je kazao da će se usvojiti Operativni program za manjine 2024. - 2028., koji strukturira i bolje priprema realizaciju projekata važnih za nacionalne manjine u Hrvatskoj, zatim odluka o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane i prijevoza za učenike školsku godinu 2024./2025.

Plenković se osvrnuo i na 2024., za koju je kazao da je bila obilježena parlamentarnim i europskim izborima, formiranjem nove Vlade i parlamentarne većine.

„U tom smo razdoblju ostvarili rekordnu zaposlenost i danas Hrvatska ima preko 1.750.000 tisuća osiguranika, to je najveći broj ljudi ikada koji su u radnom odnosu, a nezaposlenost je najmanja - 6 posto“, rekao je Plenković.

Nastavio je da je ostvaren rekordan rast plaća, a Hrvatska je u plusu 16 milijardi eura, kada je riječ o razlici uplaćene članarine u europski proračun i apsorbiranih sredstava u ovih 11 godina.

Nacionalnim planom stambene politike odlučni pronaći rješenja za pomoć građanima

Kada je riječ o daljnjim aktivnostima Vlade, premijer je najavio za kraj kolovoza, kada Vlada ponovo krene zasjedati, pripreme za rebalans proračuna.

Najavio je i javna savjetovanja za prijedlog novih poreznih izmjena i Nacionalni plan stambene politike.

„Cijene nekretnina i najma značajno su porasle u zadnjih nekoliko godina i tu smo odlučni pronaći promišljene politike i rješenja koja trebaju pomoći građanima“, istaknuo je.

Kazao je da će se nastaviti s usklađivanjem mirovina, koja će za prvih 6 mjeseci biti 7 posto u odnosu na prosječne plaće, tako da će se na jesen isplatiti uvećane mirovine, a bit će formirana i radna skupina za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

I na kraju, najavio je da će Vlada u dogovoru s Maticom umirovljenika donijeti deklaraciju o pravima umirovljenika i osoba starije životne dobi koja će poslužiti kao podloga da se tijekom ovoga mandata pripremi i zakon koji je usmjeren kvalitetnijem životu i položaju starijih osoba u društvu.



Pisane vijesti