Nastavljen trend smanjenja inflacije

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/01 veljača/Inflacija - web.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da podaci Državnog zavoda za statistiku za siječanj ove godine pokazuju nastavak trenda smanjenja inflacije, naglasivši da Vlada uz snažne mjere štiti standard građana. Ministar Habijan rekao je da je daljnje usporavanje inflacije u siječnju posljedica konzistentne politike Vlade, podsjetivši i na procjene Europske komisije po kojima bi inflacija u Hrvatskoj u 2024. trebala biti među najnižima u Europskoj uniji.

"Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, inflacija je u siječnju usporila na 4,1 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa inflacije još od listopada 2021. Uz snažne mjere Vlade štitimo standard hrvatskih građana i nastavljamo trend smanjenja inflacije", objavio je premijer Plenković na platformi X. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan kazao je da inflacija bilježi daljnji trend usporavanja na godišnjoj razini, a na mjesečnoj trend pada, ocijenivši to vrlo dobrim vijestima. 

Usporavanje inflacije zahvaljujući konzistentnoj politici Vlade

Usporavanje inflacije, istaknuo je, posljedica je i konzistentne politike Vlade, putem i paketa pomoći građanima i gospodarstvu, uključujući i ograničavanje cijena struja, plina i goriva. "Da je ta politika ispravna i dobra pokazuje i 14 mjeseci uzastopnog pada stope inflacije", ustvrdio je ministar. 

U usporedbi s članicama eurozone, naveo je Habijan, pad inflacije na mjesečnoj razini od 0,3 posto je veći nego u deset članica eurozone. "Ako se pak podaci za Hrvatsku usporede s državama članicama EU-a koje nisu u eurozoni, onda je stopa inflacije u tim državama, poput Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske i Češke, puno viša", kazao je. 

Upitan o očekivanjima o kretanju inflacije s obzirom na nadolazeću turističku sezonu, ministar je rekao da vjeruje u projekcije Europske komisije, koja zasigurno uzima u obzir i činjenicu povećane potrošnje u turističkoj sezoni.

Naime, prema tim procjenama, inflacija u Hrvatskoj u 2024. će iznositi oko 2,4 posto, što je treća najniža procijenjena stopa za zemlje Unije, istaknuo je Habijan.

Limiti na cijene određenih proizvoda za sada ostaju na snazi

Unatoč povoljnijim inflatornim trendovima, ministar je rekao da za sada ostaju na snazi limiti na cijene trideset proizvoda koje je odredila Vlada.

Izvijestio je i da, prema podacima tri trgovačka lanca koji dostavljaju podatke ministarstvu, zaključno s jučerašnjim danom osnovna potrošačka košarica bilježila prosječni pad cijena od 8,5 do 3,3 posto. Prema aplikaciji koja prati kretanje cijena za oko 2.300 proizvoda, za njih 60 posto se cijena ili snizila ili zadržala na istoj razini, naveo je Habijan.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti