Ne vidim razlog za pokretanje postupka protiv Turudića

Slika /Vijesti/2024/Veljača/15 veljače/Malenica 9.jpeg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je danas kako ne vidi razlog za pokretanje postupka oko kršenja kodeksa sudačke etike protiv izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, izrazivši sumnju da za takav potez postoje drugi razlozi.

“Predsjednik Visokog kaznenog suda je pokrenuo postupak, konačnu odluku će donijeti sudačko vijeće. Tako da ne bih u ovom trenutku prejudicirao kakva će odluka biti”, rekao je Malenica u izjavi medijima nakon sjednice Vlade.
 
Pritužbu zbog kršenja kodeksa sudačke etike podnio je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, jer se Turudić kao sudac više puta sastao sa Zoranom Mamićem, koji je bio pod istragom.
 
Malenica je kazao da ne vidi razlog za pokretanje tog postupka, s obzirom na to da je Turudić tri puta prošao sigurnosnu provjeru, uključujući i onu 2019. godine, a ovdje se radi o sastancima iz 2015. godine.
 
“Ja ne vidim razlog sada za pokretanje tog postupka. On je u međuvremenu prošao sigurnosnu provjeru, tako da mogu jedino sumnjati da tu postoje neki drugi razlozi zašto je pokrenut sada ovaj postupak”, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave.
 
Na pitanje novinara može li pokretanje postupka na bilo koji način promijeniti odluku o imenovanju Turudića glavnim državnim odvjetnikom, Malenica je poručio kako je Turudić već izglasan u Hrvatskom saboru, o čemu je objavljena odluka u Narodnim novinama, te da pokretanje postupka pred sudačkim vijećem nema nikakvog utjecaja.
 
Podsjetio je i na to da je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, u trenutku kad se javio na natječaj, imao stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem.
 
Na pitanje je li možda pokretanje te pritužbe stvar osobnih odnosa između sudaca, Malenica je poručio da ništa ne isključuje.
 
Dodao je i da je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović bio protukandidat gospodinu Turudiću u natječaju za izbor predsjednika toga suda, a isto tako je Turudić u nekoliko navrata kritizirao i predsjednika Vrhovnog suda.
 
Malenica se osvrnuo i na istrage protiv suca suspendiranog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, za kojeg bosanskohercegovački istražitelji sumnjaju kak je pogodovao obitelji Mamić oko izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj.
 
To sigurno stvara neku dozu sumnje u tu odluku, kazao je Malenica, dodajući kako će zatražiti informacije od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine vezano uz pisanje hrvatskih medija o pokretanju određenih radnji u Bosni i Hercegovini, te će nakon toga vidjeti koji su nam daljnji potezi, uz zaključak da hrvatski zahtjev za izručenje Mamića još stoji.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti