Nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj širi spirala mržnja, a osobito nećemo trpjeti optužbe za veleizdaju

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/17 siječnja/DSC_8071.jpg

Govoreći o jučerašnjoj raspravi u Hrvatskome saboru, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da su optužbe Mosta za veleizdaju neprihvatljive i da ih neće trpjeti. Dodao je da Most kontinuirano širi govor mržnje u Hrvatskoj te da je politička odgovornost Vlade tome se suprotstaviti. Ključnim smatra napraviti jasnu razliku između ozbiljnih političkih aktera i politikanata.

Osvrnuvši se na početku današnje sjednice Vlade na aktualna zbivanja, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je prije dva dana obilježena 27. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i okončanja procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja.
 
Od aktivnosti izdvojio je susret sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina na kojem je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila prijedlog nove teritorijalne podjele, odnosno novih statističkih regija Hrvatske.
 
Nove statističke regije Hrvatske
 
Premijer Plenković pojasnio je da se na temelju stručne analize Instituta za razvoj i međunarodne odnose, ali i iz iskustva proteklih nekoliko godina, predlaže novi model umjesto sustava u kojem su danas kontinentalna i jadranska Hrvatska.
 
Prema novome ustroju Hrvatska bi bila podijeljena u četiri statističke regije. Grad Zagreb bi, zbog prelaska iznad 800.000 ljudi, postao izdvojena regija, jadranska Hrvatska, dakle sedam obalnih županija i dalje bi bile jedna cjelina, dok bi ostali dio kontinentalne Hrvatske bio podijeljen na sjevernu te na središnju i istočnu Hrvatsku. Jedino preostalo pitanje je status Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno hoće li ona biti u sjevernoj ili središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.
 
„Cilj ove nove podjele je povoljnija, pravednija, solidarnija i trajnija organizacija čime će karta regionalnih potpora gospodarstvu biti povoljnija nego što je danas u ovim dijelovima Hrvatske gdje želimo nova ulaganja, gdje želimo nova radna mjesta i gdje nastojimo dati naš doprinos demografskoj obnovi“, poručio je predsjednik Vlade.
 
U posjetu Hrvatskoj bio je predsjednik kanadskoga parlamenta Geoff Regan, a premijer Plenković smatra kako je važno održavati kontakte s predstavnicima ove velike zemlje, članice G-7, ojačati gospodarske odnose i trgovinsku razmjenu te potencirati ulogu više od 250.000 Hrvata koji žive u Kanadi.
 
Neprihvatljive optužbe u Saboru
 
Osvrnuo se i na aktualno prijepodne kojim je jučer započela nova sjednica Hrvatskoga sabora, ustvrdivši da su članovi Vlade odgovarajući na pitanja zastupnika pokazali ključna postignuća Vlade te argumentirano odgovorili na pitanja i kritike oporbe.
 
Nakon aktualnog prijepodneva, predsjednik Vlade jučer je Hrvatskome saboru podnio Godišnje izvješće o sastancima Europskoga vijeća.
 
„Rasprava je rezultirala jednom novom salvom uvreda, laži, difamacija, a ovaj puta i kleveta, čak optužbi potpredsjednice Vlade i mene osobno za veleizdaju. To je jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od zastupnika Mosta. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo. Mi kao političari koji smo u političkoj borbi, u dijalogu možemo trpjeti uvrede, možemo trpjeti laži, možemo trpjeti klevete, ali baš optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti“, poručio je premijer Plenković.
 
Naglasio je pritom da se radi o jednom kontinuiranom doprinosu Mosta govoru i spirali mržnje.
 
„Ja sam u svome odgovoru vrlo jasno rekao da ni ja kao predsjednik Vlade, a ni ova Vlada, a ni vladajuća stranka, a to je HDZ, neće dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi Most“, dodao je.
 
Premijer Plenković kazao je da je odgovornost Vlade puno veća i važnija za toleranciju i suživot u hrvatskom društvu.
 
„Ne želimo da se kao plodovi takvih nastupa događaju problemi u realnom životu naših sugrađana“, naglasio je dodavši kako je ključno političkom odgovornošću napraviti razliku između ozbiljnih političkih aktera i politikanata na hrvatskoj sceni.



Pisane vijesti | Andrej Plenković