Nema opravdanja za sindikalne akcije i prosvjede

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/31 siječanj/VRH_9883-01.jpeg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je danas nakon sjednice Vlade kako nema nikakve opravdanosti da određeni sindikati, koji su uključeni u socijalni dijalog, najavljuju bilo kakve sindikalne akcije i prosvjede ili da takvim porukama motiviraju svoje članstvo.

U današnjoj izjavi za medije Piletić je kazao kako neće biti daljnjih postupanja Vlade u vezi donošenja uredbi o koeficijentima, dok se ne dobiju očitovanja svih reprezentativnih sindikata
 
Ponovio je kako će plaće isplaćene u travnju 2024. za mjesec ožujak, u odnosu na plaće iz prosinca isplaćene u siječnju, za 244.000 službenika i namještenika u prosjeku biti veća oko 13,5 posto.
 
Predloženim koeficijentima, plaća za radna mjesta zaposlenika sa srednjom stručnom spremom će rasti 54 posto, onih sa višom 43 posto, a za visoku stručnu spremu plaće će rasti prosječno 24 posto.
 
Socijalni partneri bit će uključeni u rad Vijeća za praćenje u državnoj i javnoj službi
 
Ministar je najavio i uključivanje socijalnih partnera, reprezentativnih sindikata, u Vijeće za praćenje u državnoj i javnoj  službi. Na taj će način sve buduće izmjene uredbi o koeficijentima biti rezultat zajedničke suradnje, kao i povećanje osnovice plaća.
 
Odgovarajući na novinarski upit, Piletić je kazao kako je sindikat Preporod, kao i ostali reprezentativni sindikati, dobio kompletan tekst uredbe, te ima mogućnost u roku od 15 dana dostaviti svoje prijedloge, sukladno zakonu, što ranije nije bila opcija.
 
"Što reći o tom sindikatu koji još nije dostavio prijedloge, a poziva na sindikalne akcije, uporno ne prikazujući činjenično stanje iz predložene uredbe, da učiteljima raste koeficijent s 1,06 na 1,97. Upravo su učitelji, nastavnici i profesori kategorija u uredbi koja ima mogućnost napredovanja za tri razine", pojasnio je ministar.
 
Očekujemo mišljenje sindikata o uredbama
 
Dodao je kako to što se provodi u sustavu obrazovanja nije bilo još od bana Mažuranića.
 
Na taj način jačamo materijalni položaj svakog hrvatskog učitelja, istaknuo je, napomenuvši da se razgovara sa svim sindikatima unutar sustava znanosti i obrazovanja, a dok god traju razgovori i nije se krenulo u Vladinu proceduru donošenja uredbi, očekuje se mišljenje sindikata, što im je i zakonska uloga.
 
Pozvao je sve učitelje da se ne upuštaju u sindikalne akcije, jer ne vidi razloge i argumente za to, u trenutku kada Vlada povećava njihove koeficijente više od 13 posto za plaće za ožujak s isplatom u travnju, te nakon svih prošlogodišnjih dodataka na plaću i uvođenja novog prava na uskrsnicu.
 
Vezano uz smrt dječaka u Slavonskom Brodu, ministar Piletić je potvrdio kako je izgubio mjesto za smještaj u SOS dječjem selu, jer u međuvremenu u roku od dva mjeseca, nije bilo održano sudsko ročište.
 
Nije bilo elemenata za izricanje žurne mjere izdvajanja djeteta iz obitelji, dodao je, pojasnivši kako je zbog uočene umanjene razvojne mogućnosti, zatraženo redovno rješavanje smještaja roditelja s djecom.
 
Ročište je zakazano za 12. veljače, rekao je ministar, a s obzirom na to da su djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad pronašli smještaj u udomiteljskim obiteljima, očekujem da će taj slučaj biti zaključen.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti