Nitko neće priznati pripajanje okupiranih regija Rusiji, Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine

Premijer Plenković ustvrdio je danas kako nitko neće priznati pripajanje okupiranih ukrajinskih regija Rusiji, kao što nije ni aneksiju Krima. "To je sve jedan model ponašanja. Tamo se dođe, pošalje se vojska, pobiju se i protjeraju ljudi, onda se naprave nekakvi kvazi referendumi, izbroje se rezultati kako hoće i onda se sutra to priznaje i anektira. To su stvari unutar ruskog miljea i ruskog modaliteta rada koji je katastrofalan i koji mi, naravno, niti ćemo priznati, naprotiv, osuđujemo to kao i sve članice Europske unije", poručio je istaknuvši da Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Nakon otvorenja tradicijske izložbe "Jesen u Lici", predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Osvrnuo se na novi sustav odvoženja otpada u Zagrebu. "80 kuna za ove od 40 litara, dosta", kazao je ustvrdivši da će sigurno biti skuplje nego ranije.
 
"Mislim da je ovo dosta naglo rješenje. Vidjet ćemo, prvo hoće li biti efekata na čistoću grada, a drugo koliko će ljudi raditi trijažu, to je najbitnije. Trebamo dati šansu", dodao je.
 
Najvažnije da što veći broj Hrvata u BiH izađe na izbore i da ih predstavljaju legitimni predstavnici
 
Govoreći o izborima u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da je Vlada, kao i uvijek, dala snažnu potporu svim hrvatskim političkim strankama okupljenima u okviru Hrvatskog narodnog sabora, a jučer su u Mostaru bili ministri Medved i Grlić-Radman.
 
Prije dva dana, dodao je, u Livnu je dao podršku kandidatkinji za Predsjedništvo Borjani Krišto.
 
"Najvažnije je da što veći broj Hrvata izađe na izbore i da ih u institucijama vlasti predstavljaju uistinu njihovi legitimni predstavnici, a ne oni koji rade kampanju u krajevima gdje u Bosni i Hercegovini Hrvati ne žive", istaknuo je dodajući da se radi o apsurdu i prijevarnoj situaciji koja traje već 16 godina i nije dobra za koheziju među narodima u Bosni i Hercegovini.
 
Nitko neće priznati ruske kvazi referendume, Hrvatska podržava novi paket sankcija Rusiji
 
O pripajanju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji, premijer Plenković ustvrdio je kako to neće nitko priznati, kao što nije ni aneksiju Krima.
 
"To je sve jedan model ponašanja. Tamo se dođe, pošalje se vojska, pobiju se i protjeraju ljudi, onda se naprave nekakvi kvazi referendumi, izbroje se rezultati kako hoće i onda se sutra to priznaje i anektira. To su stvari unutar ruskog miljea i ruskog modaliteta rada koji je katastrofalan i koji mi, naravno, niti ćemo priznati, naprotiv, osuđujemo to kao i sve članice Europske unije", rekao je predsjednik Vlade istaknuvši da Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine.
 
Dodao je da će Hrvatska za 25 dana biti domaćin parlamentarnog sastanka Krimske platforme, na čijem je osnivanju i on osobno sudjelovao u kolovozu prošle godine u Kijevu. 
 
"Što se tiče novoga paketa sankcija Rusiji, premijer je kazao da će se o tome razgovarati idućih dana.
 
"Moramo učiniti sve da suzbijamo sve moguće situacije u kojima idemo na ruku onome tko ruši globalni poredak, napada suverenu državu, ruši mir i sva načela na kojima počiva moderan svijet. Hrvatska se kontinuirano zalaže i podržava sve mjere ograničenja" poručio je Plenković.
 
Nema potrebe da se oteže s izborom šefa VSOA-e
 
Upitan kada će biti izabran novi šef Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, premijer Plenković kazao je da će to biti kada se obave konzultacije te dodao da će to biti skoro i da nema potrebe da se to previše oteže.
 
O uvjetovanju predsjednika Republike da se pitanje imenovanja šefa VSOA-e odvije u paketu s ostalim imenovanjima upražnjenih mjesta u obrambenom sustavu, premijer je kazao da je u izravnoj nadležnosti u smislu supotpisa premijera i predsjednika jedino šef VSOA-e, a o drugima neka se predsjednik konzultira s ministrom.
 
Dodao je da se i inače nije miješao u ta imenovanja i ustvrdio da te stvari trebaju dogovarati oni koji se time bave.
 
"Treba naći ljude iz Oružanih snaga koji su kompetentni i koji će na profesionalan način obavljati te dužnosti", dodao je.
 
Dosadašnji šef VSOA-e, s obzirom da nema zamjenika i ne može se na takvu dužnost imenovati v.d. u interimu, obavljat će svoje zadaće do dana dok se ne imenuje novi, pojasnio je premijer.
 
"Vi znate kako ja reagiram na ucjene u politici", poručio je odgovarajući na upit o uvjetovanju imenovanja ravnatelja VSOA-e imenovanjem drugih funkcija u paketu.
 
Promijeniti model upravljanja u INA-i
 
Premijer je upitan o inicijativi oporbe o osnivanju Istražnog povjerenstva za INA-u, kojemu je cilj odgovoriti na pitanje zašto Uprava ne obavlja svoju funkciju na način koji definiran zakonom te zašto se takva situacija dopušta godinama.
 
"To vam je čak i Milanović rekao. To su sve plodovi dogovora ranijih vlada", rekao je.
 
Dodao je da je to objasnio i zastupnicima na nedavnom aktualnom prijepodnevu u Saboru, podsjetivši na privatizaciju INA-e zbog koje Mađari imaju većinski paket.
 
"To se pokušalo riješiti prije, nije uspjelo, situacija nije dobra. LODO je loš, donose se odluke koje su štetne u smislu poslovanja, loša je kontrola, i zato smo rekli da ćemo nakon imenovanja nove Uprave odmah krenuti u razgovore s mađarskom stranom o promjeni modela upravljanja, mađarskoj strani je jasno dano do znanja da tako više ne ide", pojasnio je Plenković.
 
Rekao je da je reputacijska šteta koju trpi kompanija loša za INA-u, ali i MOL, istaknuvši neprihvatljivom i političku štetu koja se nastoji nametnuti Vladi, te se stoga, dodao je, ide za tim da se promjeni model upravljanja.
 
Naći europsko rješenje za opskrbu plinom
 
Premijer je upitan i o nezadovoljstvu poduzetnika koji se i dalje žale na cijene plina unatoč Vladinim intervencijama.
 
"Mogli bi oni reći: Hvala vam na cijeni struje", kazao je predsjednik Vlade, dodavši da ponekad nešto treba i pohvaliti.
 
"Ne možete se stalno žaliti. Rekao sam već da za struju imamo poluge, a za plin moramo naći europsko rješenje", poručio je, podsjetivši da je ministar Davor Filipović na sastanku ministara energetike drugi put u dva tjedna u Bruxellesu.
 
Predsjednik Vlade je podsjetio i da je ranije govorio da će biti problema s opskrbom plina, pojasnivši da poanta nije u mehanizmu po kojem će cijena plina biti takva da plin neće dolaziti u Europu, ponovivši da jedino rješenje vidi u europskom dogovoru. 
 
Oporba čita što pišu mediji pa to nemušto formulira kao pitanja
 
Premijer je novinarima komentirao i inicijativu Mosta da dođe na saslušanje u Hrvatski sabor pred Antikorupcijskim vijećem.
 
"Kakvo saslušanje?", upitao je Plenković, rekavši da je cijeli aktualac prošao u tome da oporba čita što pišu mediji. "Onda to tamo nemušto formulira kao neka pitanja. Čak je i gospođa Kekin prepisala nešto što piše na nekom portalu za kojeg nisam ni znao da postoji. Dakle, nikakva originalnost", dodao je.
 
Na pojašnjenje da je riječ o Antikorupcijskom vijeću, Plenković je odgovorio: "Optuženika u slučaju Janaf, nekoga tko je dozivao Milanovića u Slovensku da se ne baci ništa usred lockdowna, da takav tip, optuženik USKOK-a diktira političke teme i tempo Mostu, ovima koji su svi za pregled. Kome? Njima da se odazovem? Treba jako dobro gledati odakle to dolazi. Pratite igru".
 
Ponovio je još jednom da će Vlada biti fokusirana na promjenu metodologije rada i načina odlučivanja u INA-i.
 
"Oni su najjači", odgovorio je Plenković upitan o prosvjedu Radničke fronte pred HDZ-om.
 
Mi smo za uređeni referendum 
 
Na pitanje može li se vratiti nešto čega u Ustavu nije bilo, kao npr. pravo pobačaja, premijer je kazao da su željeli urediti pitanje referenduma.
 
Pojasnio je da se, kako bi priča bila kompletna, referendum  uređuje u tri koraka – novim, kvalitetnim Zakonom o referendumu, promjenom Ustavnog zakona i promjenom Ustava.
 
Kazao je i da oporba "uvijek iskoristi neki društveni događaj ne bi li u temu A, ubacili ne temu B, C, D, već Ž kako bi ucjenjivali. 
 
"Ako hoće ucjenjivati, neka ucjenjuju. Pozicija HDZ-a je jasna. Niti jedan propis koji se usvaja dvotrećinskom većinom u Saboru ne može proći bez zastupnika HDZ-a", poručio je.
 
Kad je riječ o ustavnim promjenama, premijer je rekao da je postojala dobra namjera, kao i da su obavljene konzultacije i pribavljena odlična mišljenja.
 
U tom kontekstu se osvrnuo i na oporbu. "Čak su i oni bili za i sad su se ex post sjetili da treba nešto ukrcati. To nije fer prema temi referenduma", naglasio je Plenković.
 
Istaknuo je i da se ništa ne ograničava kad je riječ o referendumu.
 
 "Ide se in favorem referenduma i to uređenog. Teza "da mi narodu krademo referendum" su grube manipulacije i laži", kazao je premijer, ponovivši da je cilj olakšati, pojednostaviti i urediti referendum.
 
Vlada smanjuje PDV, a onda se cijene tih proizvoda povećaju; i trgovci trebaju dati svoj doprinos krizi
 
O traženju paških sirara i malih mljekara da im se smanji stopa PDV-a s 25 na 5 posto, premijer Plenković ustvrdio je da vlada non-stop smanjuje PDV na brojne proizvode.
 
"I onda se dogodi to da mi smanjimo, a cijene svih tih proizvoda se, u odnosu na vrijeme kad im je je stopa PDV-a bila veća, povećaju", dodao je i pozvao sve aktere, a posebno udruge za zaštitu potrošača, da malo paze na takve situacije.
 
Tako je i s limitiranjem cijene desetak proizvoda – neće trgovci propasti zbog cijene desetak proizvoda, s obzirom da ih mali imaju po dvije, tri tisuće, a veliki i po 20 tisuća.
 
"Neka daju društveni doprinos u krizi. Ne može Vlada baš sve riješiti", poručio je ustvrdivši da ako Vlada smanjuje PDV, a trgovci povećavaju cijene upravo tih proizvoda, onda Vlada ne pomaže građanima, već se pomaže trgovcima tih proizvoda, a država ima manje prihoda.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković