Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Branka Salaja

Slika /Vijesti/2022/09 rujan/30 rujna/Branko Salaj.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Branka Salaja

"S iskrenim sam žaljenjem primio vijest o odlasku istaknutoga hrvatskog domoljuba, političara i diplomata, gospodina Branka Salaja.

Pamtit ćemo ga kao svestranog, angažiranog intelektualca, koji je desetljećima u emigraciji predano radio na promicanju Hrvatske i organiziranju Hrvata, ponajviše u Švedskoj. Ondje je za vrijeme
Hrvatskog proljeća bio prvi predsjednik Društva prijatelja Matice hrvatske Matija Gubec, a kasnije sudjelovao u organizaciji prikrivenog putovanja dr. Franje Tuđmana u Švedsku radi njegova susreta sa švedskim političarima. 

Bio je urednik hrvatskog biltena Kroatisk opinion na švedskom jeziku te Hrvatskog glasnika, glasila Hrvatskog saveza, krovne organizacije hrvatskih iseljenika u Švedskoj. Bio je i jedan od istaknutih suradnika londonske Nove Hrvatske, najvažnijeg hrvatskog emigrantskog glasila, a kasnije i jedan od pokretača Poruke slobodne Hrvatske, zajedno s Tihomilom Rađom, Gojkom Borićem i nedavno preminulim Vladimirom Pavlinićem.

Na početku Domovinskog rata, na poziv predsjednika Tuđmana, vraća se u domovinu gdje je imenovan ministrom informiranja u Vladi demokratskog jedinstva.

Sudjelovao je potom u stvaranju hrvatske diplomacije i angažirano radio na promicanju hrvatskih interesa kao prvi hrvatski veleposlanik u Francuskoj i pri UNESCO-u te kao prvi veleposlanik u Nizozemskoj i pri Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu. Po povratku u Hrvatsku, imenovan je ravnateljem Hrvatske izvještajne novinske agencije gdje je dao vrijedan doprinos njenom restrukturiranju i stručnoj izgradnji.

Odlaskom Branka Salaja (1932. – 2022.), Hrvatska je ostala bez vrhunskog intelektualca i iskrenog domoljuba, koji je velik dio svog života u emigraciji posvetio razvoju hrvatske političke misli i borbi za samostalnost Hrvatske. U to je ugradio silnu energiju i tome je posvetio svoj život.

U našoj će suvremenoj povijesti ostati trajno zabilježen po osobitom političkom doprinosu demokratskim promjenama i izgradnji hrvatske države.

Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokoga  poštovanja."

Pisane vijesti