Nove mjere: Stroža ograničenja okupljanja, šira primjena COVID potvrda

Slika /Vijesti/2021/studeni/05 studenoga/HN20211105259041.JPG

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u četvrtak, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novooboljela, da se od 15. studenog širi upotreba COVID potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

"Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti", kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenog širi upotreba COVID potvrda.

Tako će potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore. 

Iz Stožera su u četvrtak najavili da će se u još širu upotrebu COVID potvrda ići također od sredine studenog, ukoliko brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom. 

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika. 

Od 4. siječnja potvrde samo za cijepljene i one koji su preboljeli COVID

Istaknuo je da, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja uvode COVID potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

"Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine", kazao je Božinović. 

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu 6. listopada, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju COVID potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance. 

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ukoliko svi sudionici imaju EU digitalnu COVID potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir. 

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju COVID potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović. 

Jedino što može zaustaviti virus je imunizacija

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju COVID potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju Covid potvrdu te obvezno koriste maske za lice. COVID potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović. 

Istaknuo je da je imunizacija jedino što može zaustaviti širenje zaraze koronavirusom. a cilj novih mjera je sačuvati zdravstveni sustav kako pacijenti ne bi ostali bez nužne zdravstvene skrbi.

“Našli smo se u situaciji da moramo posegnuti za oštrijim mjerama, to smo nastojali izbjeći, međutim, ne samo mi nego nitko u Europi neće moći izbjeći strože mjere. Jedino što može zaustaviti virus je imunizacija”, istaknuo je Božinović na konferenciji za novinare predstavljajući nove epidemiološke mjere. 

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Dodatna ograničenja okupljanja kreću od sutra, 6. studenoga, a proširena upotreba COVID potvrda, za sada samo na zaposlenike javnih i državnih službi te na građane koji će se koristiti njihovim uslugama, uvodi se 15. studenog, jer je potrebno određeno vrijeme za prilagodbu novim mjerama.

Novom odlukom o ograničenju okupljanja zabranjena su sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe sa COVID potvrdama, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance. 

Na javnim okupljanjima na otvorenom mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ako svi sudionici imaju EU digitalne COVID potvrde. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir. 

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su počele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju COVID potvrde. Svadbe moraju završiti najkasnije do dva sata iza ponoći, a razmotrit će se i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović. 

U školama covid potvrde moraju imati zaposlenici, ali ne i učenici

Od 15. studenog uvodi se obveza posjedovanja COVID potvrda za zaposlenike javnih i državnih službi, ali i za građane koji će dolaziti u njihove prostore. To uključuje i odgojno-obrazovni sustav, ali u njemu potvrde moraju imati zaposlenici, ne i učenici.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je da će se učenici, kao i dosada, trebati pridržavati uputa HZJZ-a, koje će biti postrožene. 

“Za učenike će se promijeniti upute, odnosno ojačat će se obveza nošenja maski za učenike od 5. razreda OŠ i srednjoškolce. Sada će tu obvezu imati bez obzira drže li razmak ili ne. Za djecu mlađu od 5. razreda bit će obveza da nose masku, ali u učionici ne trebaju”, kaže Capak.

Dodao je da roditelji koji dolaze po djecu u školu neće trebati imati COVID potvrde, već će se trebati držati uputa. 

Božinović je najavio da će se testiranje za zaposlenike javnih i državnih ustanova moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a za početak trošak testiranja snositi će poslodavac na zahtjev zaposlenika. No, građani koji nisu cijeljeni ili preboljeli covid-19 morat će se testirati o vlastitom trošku.

Stožer je najavio i  mogućnost dodatnog proširenja COVID potvrda od 15. studenog na restorane, kafiće, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom, ako brojevi novozaraženih nastave rasti.

Beroš: Imali smo i veći pritisak na bolnice, činimo sve da se sustav ne preoptereti

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je trenutno 1711 osoba oboljelih od bolesti COVID-19 hospitaliziramo, a u proteklim valovima imali smo i veći pritisak, kada je taj broj dosezao do 3000 osoba. 

“U ovome trenutku nije riječ o tome da je zdravstveni sustav preopterećen, a upravo sve ovo činimo sa ciljem da do preopterećenja ne dođe”, istaknuo je Beroš. 

Cijena koju plaćamo za necijepljene je previsoka, plaćamo je izgubljenim životima sugrađana, velikim pritiskom na zdravstvo, ali i prekomjernim troškovima zbog borbe protiv epidemije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić prikazala je rezultate zaštite zaposlenika klinike nakon primljene prve, druge i treće doze cjepiva. 

“Pokazalo se da je vrlo brz i jak imunološki odgovor nakon tjedan dana od primitka treće doze. Čim prije građani prime treću dozu, bit će bolje zaštićeni u tijeku ovog vala koji se zahuktava, osobito osobe iznad 60 godina”, kazala je Markotić i pozvala građane na cijepljenje i docjepljivanje trećom dozom.

Stožer: U Hrvatskoj 6932 novooboljela, 36 umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 6932 osoba, što je novi rekord, a njih 36 je umrlo, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je najveći broj novooboljelih u jednom danu nakon što ih je u četvrtak evidentirano bilo 6310.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 28.541. Među njima je 1711 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 231 pacijent. 

U samoizolaciji su trenutno 26.362 osobe. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 490.074 osoba s koronavirusom, od kojih je 9400 umrlo. Ukupno se oporavilo 452.133 osoba, od toga njih 3983 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 3.155.683 osoba, od toga 15.079 u posljednja 24 sata. 

Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je 3.658.686 doza cjepiva, a cijepljeno je 47,57 posto ukupnog stanovništva, odnosno 56,94 posto odraslog stanovništva. 

Na jučerašnji dan utrošeno je 17.038 doza cjepiva, a od toga je  7798 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Zaključno s četvrtkom je 1.930.471 osoba cijepljeno barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.811.801 osobu (1.693.445 osoba  cijepljeno s dvije doze te 118.356 osoba sa cjepivom Jannsen), što čini 53,57 posto odraslog stanovništva.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti