Nove zaštitne mjere Stožera: Maske u zatvorenim prostorima, ograničavanje društvenih okupljanja

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/12 listopad/HN20201012758574.jpg

U Hrvatskoj je od danas preporučeno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom kad nije moguće održati fizički razmak od dva metra, a organizatori okupljanja više od 50 osoba morat će za to  dobiti dopuštenje županijskih stožera, objavio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Preporuka je da se maske nose i na otvorenom i uvode se tamo gdje se ne može održati razmak, poput čekanja u redovima i drugih situacija gdje nije moguće držati distancu. Danas će ta preporuka ugledati svjetlo dana. Gdje se okuplja više od deset ljudi, trebat će vjerojatno maska, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik stožera Davor Božinović istaknuo je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što se odnosi na prijevozna sredstva, trgovine, kafiće i restorane, osim dok se jede i pije, zdravstvene ustanove, trgovačka društva, uslužne djelatnosti, kao i na vjernike u zatvorenom prostoru te gledatelje u sportskim dvoranama.

"Ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom Hrvatskoj iako ona ne odudara od stanja u cijeloj Europi", poručio je.

Smanjiti širenje infekcije s osobe na osobu

Druga mjera koja se uvodi odnosi se na organizatore okupljanja više od 50 osoba. Oni će morati tražiti suglasnost Županijskih stožera Civilne zaštite najkasnije pet dana prije planiranog događaja.

Županijski stožer donijet će odluku sukladno epidemiološkoj situaciji u roku od 48 sati i bez te suglasnosti okupljanje se neće smjeti održati.

Izuzetak su okupljanja koja su obuhvaćena posebnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput sportskih natjecanja, vjerskih, umjetničkih događaja, a Capak je rekao i da će na pogrebima biti dopušteno do 50 osoba.

Procjena je da se poštivanjem te dvije nove odluke može smanjiti širenje infekcije s osobe na osobu, istaknuo je Božinović.

Istaknuo je da odluke stupaju na snagu danas, a za sutra se planira set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

U Hrvatskoj je danas 404 hospitaliziranih zaraženih osoba, a  24 ih je na respiratoru, no ministar zdravstva Vili Beroš opovrgnuo je medijske napise da nedostaje liječnika u intenzivnoj skrbi. Istaknuo je da ih je u Hrvatskoj 917 i da je taj broj za sada dovoljan.

Capak je rekao da još nije donesena odluka o skraćivanju samoizolacije s 14 na 10 dana, ali i dodao da se taj prijedlog razmatra.

Božinović: Maske u zatvorenim prostorima, ograničavanje društvenih okupljanja

Ministar Božinović kazao je da se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

"Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra", rekao je Božinović.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme - preko usta i nosa, dodao je.

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu.

Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl.    

Božinović je kazao da su donesene posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino-projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Božinović je napomenuo da odluke o ograničavanju društvenih okupljanja za područja pojedinih jedinica lokalne samouprave mogu zatražiti i županijski stožeri, s obzirom da nije svuda u Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

Stožer: 181 novozaraženi koronavirusom

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civile zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2712. Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježena je 20.621 osoba s koronavirusom, od kojih je 327 umrlo.

Ukupno se oporavilo 17.582 osoba od toga 284 u zadnja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14.048 osoba.

Do danas je testirano 360.976 osoba, od toga 2461 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović