Božinović za HTV: Državne institucije treba zaštititi

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/12 listopad/bozinovic121020a_frame_7745.png

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u Dnevniku rekao je da je u ovom trenutku neozbiljno govoriti o motivima jutrošnjeg napada na Trgu svetog Marka, s obzirom da su sve istražne radnje još uvijek u tijeku. 

Na pitanje hoće li doći do određenih restrikcija kretanja na Markovom trgu, ministar je rekao da su nakon nedavnih događanja napravili tri elaborata različitih setova mjera koje se mogu primijeniti i da će se nakon današnjeg dana ići u smjeru određenih restrikcija. 

- Ne bih izlazio sa konkretnim zaključcima jer nisu još doneseni, ali tu treba uključiti i Vladu i Sabor i Ustavni sud, a tamo je i vjerski objekt. To je dio Zagreba koji je prepoznatljiv i gdje turisti žele doći, rekao je te dodao da se državne institucije treba zaštititi.

Istaknuo je i da je jedna od opcija potpuno zatvaranje Trga svetog Marka.

- Naravno da se može otvoriti za neke druge posjetitelje, ali ubuduće bi se to trebalo raditi pod striktnim sigurnosnim protokolima, a ne kao sada kada svatko može doći u bilo koje doba dana ili noći.

Ministar Božinović osvrnuo se i na epidemiološku sliku u Hrvatskoj, rekavši kako je ona loša, ali dodao je da je epidemiološka slika loša u cijeloj Europi.

- Većina zemalja članica Europske unije ima striktnije mjere. Mi smo se odlučili za mjere da s jedne strane podignemo odgovornost i svijest građana, a s druge strane da ne pribjegavamo krajnjim mjerama koje idu prema zatvaranjem ugostiteljskih objekata, što se događa diljem Europe, rekao je.

Istaknuo je i kako smatra da kazne same po sebi ne mogu popraviti epidemiološku sliku, te da se mora djelovati na mlade i objasniti im da veći broj zaraženih znači veći broj oboljelih, ali i veći broj smrti, zaključio je Božinović. 
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović