Ranjenom policajcu želimo brz oporavak, a nadležne institucije ispituju motive napada na Markovu trgu

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/12 listopad/HN20201012758306.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije kazao je kako je jutros došlo do pokušaja teškog ubojstva policajca koji čuva zgradu Vlade.

"Nažalost, jutros je ovdje na Markovom trgu, pred zgradom Vlade, došlo do pokušaja teškog ubojstva policajca koji čuva zgradu Vlade. Prema informacijama koje imamo sada, riječ je o pokušaju ubojstva, a osoba koja je to počinila prema svemu sudeći počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Policija i nadležno državno odvjetništvo poduzet će sve radnje i ispitati kako se to dogodilo i koji su motivi, o tome u ovom trenutku nemamo više saznanja. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak i pružit ćemo svu potporu. On je zbrinut u Vinogradskoj bolnici i prema prvim informacijama koje imamo od liječnika, njegovo je stanje stabilno", kazao je predsjednik Vlade izrazivši potporu obitelji policajca.
 
Dodao je da trenutno nema dovoljno saznanja prema kojima bi se taj incident mogao ozbiljnije sagledati te da će nadležne institucije utvrditi je li riječ o slučaju individualnog karaktera te kazao da zasada sve informaciju upućuju na to.
 
No, upozorio je kako je prerano da bi se o tome trenutno više govorilo.
 
Upitan je li bilo ikakvih informacija tajnih službi da bi se ovako nešto moglo dogoditi, premijer Plenković ustvrdio je da nije.
 
Dodao je i kako je od događaja prije mjesec dana, prilikom kojeg su ispred Vlade iz kombija istovarene lubenice, policija povećala kontrole na Markovu trgu, pogotovo u danima kada zasjeda Vlada ili kada su u Hrvatskom saboru događaji poput aktualnog sata.
 
"Kao što znate, mi godinama imamo kulturu otvorenosti u hrvatskoj demokraciji. Trg svetog Marka na kojem su sve institucije – i Vlada i Hrvatski sabor i Ustavni sud i gradska Skupština – dostupan je svima", rekao je premijer Plenković.
 
Podsjetio je da je prije otprilike 15-ak godina donesena odluka o zabrani okupljanja na Markovu trgu, na koju je uložena žalba na Ustavnom sudu koji ju je ukinuo, nakon čega se izmijenio Zakon o javnom okupljanju.
 
Nakon ovog incidenta pojačat će se mjere sigurnosti na Markovu trgu
 
"Po trenutnom režimu ovdje su trenutno dozvoljena javna okupljanja, međutim ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju i novo promišljanje sigurnosti na trgu gdje su praktički sve institucije", dodao je premijer Plenković.
Istaknuvši da se radi o incidentu van svih okvira, premijer Plenković kazao je kako ne bi dovodio u uzročno-posljedičnu performans s lubenicama "onih koji rade u Bruxellesu i imaju veliku plaću i velike dnevnice pa petkom dođu iskrcavati što sol što lubenice" s ovim događajem koji je nešto sasvim drugo.
 
Premijer Plenković kazao je da su u svakom trenutku na ulicama mnogih gradova i ispred mnogih zgrada te istaknuo da nema načina da netko tko čuva neku zgradu, ako je ljudima na toj lokaciji omogućeno slobodno kretanje, vidi što netko nosi u svojoj torbi.
 
"Nakon ovoga ćemo pojačati mjere, tu nema nikakve dileme", naglasio je premijer upozorivši da je jako teško predvidiva situacija kao ova jutros, u kojoj se netko pješice uputi prema Markovu trgu iz ulice Tituša Brezovačkog.
Upitan ima li odgovornosti ministra Božinovića, vrlo jasno je poručio da nema.
 
"Nema. Vidim da je već počelo medijsko propitkivanje. Nema – vrlo jasan odgovor sada i narednih četiri godine", poručio je premijer Plenković.
 
U proteklih mjesec dana napravljeno nekoliko verzija osiguranja Markova trga
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je, nakon što je pred sjedištem Vlade iz automatske puške ranjen policajac, da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najveći stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori.

Božinović je izjavio da je u posljednjih mjesec dana, od kada su ispred Vlade prosvjednici iskrcali lubenice, nadležne službe MUP-a napravile nekoliko verzija osiguranja Trga sv Marka.

"Kao što je i premijer kazao, puno je tu ograničenja. Ova i ovakve situacije, iako još ne znamo dovoljno detalja, je moguće u najvećoj mjeri zaštiti ukoliko se ovaj trg apsolutno zatvori. To znači da ne samo vozila nego i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama, mogu se staviti rendgenske barijere, odnosno kontrolne točke, kao što imate u nekim gradovima kao i tamo gdje su nekakvi spomenici ili mjesta vjerskog okupljanja", kazao je Božinović.

Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo zabranu okupljanja na Markovu trgu.

"Sve su to mogućnosti", rekao je Božinović, dodajući da bi, ako se razina sigurnosti na Markovu trgu poveća na najveću razinu to značilo da nema slobode kretanja.

Na pitanje smatra li da bi bilo bolje da se institucije izmjeste s Markova trga Božinović je kazao da bi sigurno bilo bolje da su institucije negdje drugdje, ali da to nije tako jednostavno učiniti. "Sabor ima tradiciju da je ovdje i nije tako jednostavno preseliti institucije".

Istaknuo je da su nadležne službe razradile nekoliko scenarija te da će vidjet "i nakon ovog događaja što bi bilo optimalno za napraviti". Kazao je da će se sigurnosne mjere početi primjenjivati kada se "donese odluka o njima".

"Postoji tri različita elaborata, s tri različita seta mjera koje bi se mogle primijeniti na Trgu sv. Marka, Međutim to nije nešto što možete napraviti od danas do sutra. U međuvremenu policija je pojačala nazočnost na trgu kontrolu, prije svega prometa", rekao je Božinović. 

"Čini se i činit će se sve što može, pojačat će se sigurno mjere, kako će one konkretno izgledati o tome će donijeti odluku nadležne službe i bit ćete upoznati", zaključio je Božinović. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković