Novi paket mjera bit će usvojen u ožujku, stupit će na snagu 1. travnja

Slika /Vijesti/2023/Veljača/27 veljače/VRH-0730.jpg

Novi paket mjera bit će usvojen sredinom ožujka i bit će predstavljen javnosti. Stupit će na snagu 1. travnja i, kao i do sada, ići ćemo u korist i građana i gospodarstva", kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 

Premijer je podsjetio da je Vlada politikom intervencionizma očuvala radna mjesta, 800 tisuća radnika u privatnom sektoru je dobilo plaće zahvaljujući intervenciji Vlade u COVID-u, a 130 poduzeća je ostalo na nogama, nisu išli u stečaj.
 
"Rasteretili smo gospodarstvo poreza, davanja, doprinosa, smanjivali stopu PDV-a, regulirali cijenu struje, plina, naftnih derivata. Povećali socijalne transfere najugroženijima Vodili računa o umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, svima", poručio je premijer, najavivši da će tako nastaviti i dalje.
 
Osvrnuo se na izdavanje državnih obveznica kazavši da je to bio odličan potez kojim se poslala poruka da se refinanciranje nekih dospjelih zaduženja države može financirati i izdavanjem državnih obveznica u kojima sudjeluju građani, a ne samo banke i institucionalni investitori.
 
Među 15 zemalja koje su istodobno članice NATO-a, EU, Schengena i europodručja
 
"To je dobro i za aktiviranje tržišta kapitala i za slanje poruke povjerenja državi i javnim financijama", naglasio je.
 
Plenković je podsjetio da je Vlada odgovornim upravljanjem javnih financijama, od 2016. godine, rapidno smanjivala javni dug.
 
"Izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, iz deficita došli u proračunski suficit, izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, doveli Hrvatsku na investicijski kreditni rejting po sve tri agencije, ušli  u bankovnu uniju, europski tečajni mehanizam 2 te u europodručje", kazao je.
 
Istaknuo je da je Hrvatska ušla u krug 15 zemalja koje su istodobno članice NATO-a, EU, Schengena i europodručja.
 
"To su činjenice. i kad ste u tom društvu, onda vas svi gledaju na jedan respektabilan način. I zato je bitno sve ovo što radimo, uključivši i mjere", zaključio je predsjednik Vlade. 
 
DORH ima novaca, pogledajte proračun
 
U vezi s izjavama predsjednika Vrhovnog suda Dobronića, koji je kazao da se namjerno opstruira rad DORH-a, Plenković je rekao da o tome ne zna.
 
"To je neka smiješna teza. Ako je teza da u DORH-u nema sredstava, ima, pogledajte proračun", rekao je te dodao da je riječ opet o izvrtanju činjenica.
 
Odgovarajući na pitanja novinara Plenković je rekao da još nije bilo riječi o kandidatima HDZ-a za izbor predsjednika države iduće godine.
 
Zadovoljan raspravom o povjerenju predsjedniku Vlade, očekuje odbacivanje oporbene inicijative
 
Kazao je da su u HDZ-u zadovoljni posljednjom anketom rejtinga stranke te da je HDZ uvjerljiv i pozicioniran u obitelji europskih pučana među najsnažnije stranke te političke obitelji na europskoj razini.
 
Izjavio je da nije bilo riječi o kandidatima HDZ-a za izbore predsjednika države iduće godine, a da se nije razgovarali niti o tome hoće li on biti kandidat za premijera. 
 
"Izrazili smo zadovoljstvo raspravom o povjerenju predsjedniku Vlade, aktivnostima zastupnika u Klubu, argumentima koji su izneseni i jako tankim argumentima oporbe, tj. nepostojanju istih te očekujemo, da se i ta, kao i sve prethodne inicijative oporbe odbaci na glasovanju u petak u Hrvatskom saboru", poručio je.
 
Govoreći o međunarodnim aktivnostima, spomenuo je posjet dviju zastupnica, gospođa Bušić i Barić, Kijevu na godišnjicu ruske agresije i svim aktivnostima koje su s tim bile povezane u Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti