Predsjednik Vlade: Za Hrvatsku je neprihvatljiv ulazak u EU nakon 2010.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader istaknuo je danas da Republika Hrvatska zaslužuje ulazak u punopravno članstvo Europske unije u iduće dvije do tri godine i da nije prihvatljivo da to bude nakon 2010. te izrazio uvjerenost da će pregovori o priključenju EU biti završeni do kraja 2008.

ZAGREB, 4. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader istaknuo je danas da Republika Hrvatska zaslužuje ulazak u punopravno članstvo Europske unije u iduće dvije do tri godine i da nije prihvatljivo da to bude nakon 2010. te izrazio uvjerenost da će pregovori o priključenju EU biti završeni do kraja 2008.

Sanader je također rekao, na konferenciji o "Ulozi političke zaklade u demokratizaciji društva", kako očekuje da će EU riješiti svoja unutarnja pitanja i da ona neće biti zapreka ulasku Hrvatske u punopravno članstvo.

Podsjetio je da su navršene 10. obljetnica ulaska Hrvatske u Vijeće Europe i obljetnica početka pregovora s EU, što pokazuje da je ostvaren vidljiv napredak te dodao da uskoro završava proces screeninga hrvatskog zakonodavstva u odnosu na europsko.

U vezi s ulogom zaklada u demokratizaciji društva Sanader je rekao da one trebaju imati vodeću ulogu u promicanju demokracije, vladavine prava i razvoja političke kulture.

Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer, koje su zajednički organizirale skup, trebaju pokazati da angažman u politici kao služenje drugima vrijedi i da su podnesene žrtve isplative, rekao je Sanader. Naglasio je važnost što brojnijeg uključenja mladih u rad zaklade i uključiti ih u politički život.

"Ne možemo pristati na beznađe, depresiju i pesimizam, a budućnost se ne treba samo sanjati, nego i ostvarivati", poručio je Sanader napominjući kako u procesu globalizacije, koji ne mimoilazi ni Hrvatsku, profit ne smije biti jedini kriterij, već da Hrvatska treba biti i socijalna država. U procesu tranzicije Hrvatska je imala dvostruko težu zadaću od drugih zemalja koje su je prolazile, zbog nametnutog rata, ali zato danas trebamo raditi brže i učinkovitije, ali ne na račun kvalitete, rekao je Sanader.

Ravnatelj ZHDZ-a Srećko Prusina kazao je kako je njezina zadaća jačanje političke kulture i kulture dijaloga, izgradnja demokratskog društva, pravne i demokratske države u uvjetima tržišnog gospodarstva.

Ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Sloveniji Christian Schmitz kazao je kako očekuje da će im se, osim ZHDZ-a koji se odnedavno ponovno aktivirao i s kojim planiraju ostvarenje brojnih projekata, pridružiti i ostali partneri iz hrvatske demokratske obitelji. Dodao je da su zaklade nadopune državnom sustavu obrazovanja te važan element poticanja mladih i nadarenih ljudi.

Zaklade se financiraju većim dijelom iz državnog proračuna, a manjim donacijama i kotizacijama za seminare, a njihov je rad reguliran statutom i podložan je revizijama kako bi se osigurala transparentnost. U izbornim se kampanjama zaklade trebaju distancirati od otvorene potpore političkim opcijama, rekao je, među ostalim, Schmitz.

Zastupnik u Bundestagu Klaus Peter Willsch rekao je kako će razgovarati s europskim partnerima kako se skeptičnost budućeg proširenja Europske unije ne bi odnosila na Hrvatsku, nego na zemlje koje će nakon Hrvatske pristupiti u EU. Uvjeren sam da zajednički možemo ostvariti cilj - ulazak Hrvatske u EU, rekao je Willsch izrazivši uvjerenost da Hrvatska ima mogućnost oblikovati koncept pristupanja EU kako bi do njega došlo što prije.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i novi veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Hans Jochen Peters.



Pisane vijesti