Obilježavanje 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će s članovima Vlade u cjelodnevnom obilježavanju 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u nedjelju, 15. siječnja 2017. godine u Zagrebu.
Republiku Hrvatsku priznalo je 15. siječnja 1992. godine svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice (EZ) te Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska, što se obilježava kao međunarodno priznanje Hrvatske.
Prva zemlja koja je priznala Republiku Hrvatsku, 26. lipnja 1991. godine, samo dan nakon proglašenja neovisnosti, bila je Slovenija. Ona ni sama tada nije bila međunarodno priznata, kao ni Litva, Latvija, Estonija i Ukrajina koje su nas priznale do kraja 1991. godine.
Island je odluku o priznanju donio 19. prosinca 1991. godine, a isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, s tim da je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja i San Marino.
Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja koja je priznala Hrvatsku, ne računajući Tursku, bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.
 
 
 
Program:
 
8.30     Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac na Oltaru domovine na Medvedgradu. U ime predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora polaganju vijenca prisustvovat će izaslanici.
 
9.00     Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac na Gradskom groblju Mirogoj ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“. U ime predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora polaganju vijenca prisustvovat će izaslanici.
 
9.10     Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. U ime predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora polaganju vijenca prisustvovat će izaslanici.
 
9.20     Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. U ime predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora polaganju vijenca prisustvovat će izaslanici.
 
9.30     Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položit će vijenac na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. U ime predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora polaganju vijenca prisustvovat će izaslanici.
 
10.00   Sveta misa u Zagrebačkoj katedrali koju predvodi uzoriti kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački (uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji)
 
12.00   Koncert „Moja domovina“ na Trgu bana Josipa Jelačića
 
20.00   Svečani koncert u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji)
 

Najave