Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Hrvatska Vlada i ove godine obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika. Uz jasan otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, Hrvatska gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima kako bi se još spremnije suočavala s izazovima budućnosti.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će, kao izaslanici predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na obilježavanju  Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. godine.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved upalit će svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,  s početkom u 8.00 sati, na Gradskom groblju Mirogoj. Potom će, u 11.00 sati, nazočiti posljednjem ispraćaju i pokopu ekshumiranih žrtava iz grobišta s područja Grada Gospića.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovat će na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Maclju, s početkom u 9.45 sati.
 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položit će vijenac i zapaliti svijeću u 10.00 sati kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske i zatočenika logora na otoku Sveti Grgur, a u 11.00 sati kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske na Golom otoku.
 

Najave