Obilježavanje Svjetskog dana autizma

Ujedinjeni narodi su 2008. proglasili sutrašnji dan, 2. travnja Svjetskim danom autizma. Ovogodišnje obilježavanje u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske pod sloganom – „Autizam treba - sustavno rješenje“ održat će se na Trgu svetog Marka.

Program:

11.55 Pozdravna riječ predsjednice Udruge za autizam Hrvatske Lidije Penko (Trg sv. Marka)

12.00 Tradicionalno puštanje balona - potpredsjednica Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović i supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović

Izjave za medije

12.30 Okrugli stol: „Autizam treba – sustavno rješenje“ u dvorani Ivan Mažuranić u zgradi Hrvatskoga sabora (među ostalima sudjeluju potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministri Željko Jovanović i Rajko Ostojić, supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović )

19.30 - 00.00 zgrada Vlade RH obojana u plavo

Vlada Republike Hrvatske ove će se godine prvi puta aktivno uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana autizma na način da će zgrada Vlade reflektorima biti obojana u plavo, boju autizma (predviđeno vrijeme je oko 19.30 sati, sa zalaskom sunca), čime se želi naglasiti aktivno uključivanje Vlade u pružanjem podrške u rješavanje statusa osoba, a posebno djece s autizmom.

Konkretno, na inicijativu potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, zimus je osnovana je međuresorna radna skupina koja se bavi rješavanjem statusa Centara za autizam u Zagrebu, Splitu i Rijeci te poboljšanja statusa osoba s autizmom u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj je intenziviranje ovog procesa i urgentnije otvaranje ustanove za stalni ili tjedni smještaj osoba s autizmom i osoba s poremećajima iz autističnog spektra. Ministarstvo socijalne politike i mladih preuzima sustavno rješavanje skrbi osoba s autizmom starijih od 21. godine, dok bi o odgoju i obrazovanju djece i mladeži s autizmom trebalo sustavno rješavati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te gradski uredi nadležni za obrazovanje.

U aktivnosti oko povećanja svijesti o autizmu, te poboljšanja statusa osoba s autizmom, prije svega kroz promjenu zakonodavnog okvira važnog za ranu dijagnostiku autizma, uključila se i supruga predsjednika Vlade dr.sc.Sanja Musić Milanović. Prošle jeseni, u vrijeme Opće skupštine UN-a u New Yorku, dr. sc. Musić Milanović sudjelovala je na „Fifth Annual World Focus on Autism“ koji je okupio supruge predsjednika država i Vlada, znanstvenike i članove zajednica koje se bave autizmom. Skup je pod pokreoviteljstvom UN-a organizirala „Autism Speaks“, najveća svjetska organizacija koja promiče svijest o autizmu, sponzorira istraživanja o autizmu te pruža informacije o ovom poremećaju obiteljima, udrugama, vlastima i javnosti.



Najave