Obilježen Međunarodni dan obitelji

U organizaciji Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Mimari je danas okruglim stolom na temu "Stvaranje prijateljskog ozračja za obitelji u Hrvatskoj", te kreativnim i edukativnim radionicama za djecu i roditelje, svečano obilježen Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja.

ZAGREB, 13. svibnja 2006. (Hina) - U organizaciji Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Mimari je danas okruglim stolom na temu "Stvaranje prijateljskog ozračja za obitelji u Hrvatskoj", te kreativnim i edukativnim radionicama za djecu i roditelje, svečano obilježen Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor podsjetila je kako je njezino ministarstvo povećalo rodiljne naknade, omogućilo trogodišnji rodiljni dopust za majke blizanaca i majki troje i više djece, te osiguralo besplatne udžbenike i računala za obitelji s osam i više djece.

Za opremu za novorođenčad i rodiljne naknade u ovoj godini osigurano je 716 milijuna kuna, dok je 2003. taj iznos bio 344 milijuna kuna, rekla je Kosor.

Njezino ministarstvo osiguralo je i potporu udrugama koje se bave borbom protiv ovisnosti i zlostavljanja u obitelji. Tako je za borbu protiv zlostavljanja bilo osigurano 1.412.000 kuna, a prošle godine 1.617.000 kuna, rekla je ministrica.

Donijeli smo i Nacionalni program za borbu protiv nasilja u obitelji, a Vlada je ove godine usvojila i Nacionalni program aktivnosti za prava i interese djece (2006. do 2012.), naglasila je Kosor.

Krčki biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije, koja je i suorganizator okruglog stola, Valter Župan upozorio je kako društvo treba biti jamac obitelji jer obitelj jamči opstanak društva.

Zbog promjena kojima je u novije vrijeme izložena obitelj, crkva ulaže velike napore u promociju kršćanske vizije obitelji i braka, a posebno u odnosu na mlade, rekao je biskup Župan.

Pomaganje najugroženijih obitelji te obitelji s brojnom djecom, otvaranjem kolegija za brak i obitelj na katedrama pastoralne teologije samo su neke od zadaća koje si je crkva postavila.

O ulozi obitelji raspravljali su i predstavnici resornih ministarstva te nevladinih udruga.

Međunardoni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 1994. godine, koja je bila proglašena i međunarodnom godinom obitelji, s namjerom da takvom bude svaka deseta.



Pisane vijesti