Obilježena 28. godišnjica Puma

Na svečanom obilježavanju 28. godišnjice Sedme gardijske brigade Puma u ponedjeljak u Varaždinu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je naglasio da se posebno iskazuje zahvala i poštovanje obiteljima 91 poginulog i jednog nestalog pripadnika Puma.

U vojarni Puma danas je obilježen i Dan 2. mehanizirane bojne Puma Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Sedma gardijska brigada ustrojena je 23. prosinca 1992. godine, na ratištu je provela 840 dana, a u njezinim je redovima bilo oko 4.500 pripadnika.

Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena.

Sljednici tradicije brigade iz Domovinskog rata su pripadnici 2. mehanizirane bojne koji su se u vojarnu u Varaždinu vratili prije dvije godine iz vojarne u Našicama u kojoj su bili smješteni deset godina.

Današnjoj svečanosti je nazočio i ministar obrane Mario Banožić koji je rekao da Hrvatska vojska ima tri osnovne zadaće, razvoj i obuka hrvatskog vojnika, sudjelovanje u mirovnim operacijama i misijama i treće potporu civilnim institucijama.

„S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, danas je najizraženija upravo ta potpora, ali osim u ovakvim teškim trenucima, Hrvatska vojska se uvijek uključivala u društvene procese i to je ono što građani u mirnodopsko doba najviše i cijene”, istaknuo je ministar.

Dali su nemjerljiv doprinos

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da se danas posebno iskazuje zahvala i poštovanje obiteljima 91 poginulog pripadnika Puma i jednog nestalog.

„Zahvalu i poštovanje upućujemo i obiteljima umrlih pripadnika Puma, svim ranjenima, svim bolesnima. Bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo okovani pandemijom, iskazujemo i na ovakav primjeren način poštovanja prema ljudima koji su dali nemjerljiv doprinos”, rekao je Medved dodavši da treba zahvaliti svim ljudima Varaždina i Varaždinske županije na doprinosu koji su dali u Domovinskom  ratu.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, Robert Puja rekao je da se članovi svakodnevno susreću s obiteljima poginulih i ranjenih.

„Njegujemo sve te stvari, u kontaktima smo, obilazimo grobove, postavljamo naše krunice. Pogotovo što se tiče našeg nestalog Miroslava Harče, tu smo cijelo vrijeme u dogovoru s oba ministarstva. Nadamo se da ćemo i tu priču zaključiti”, rekao je Puja.
 
Osim ministara Banožića i Medveda, obilježavanju su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane brigadni general Zdravko Jakop te izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Obilježavanje obljetnice Puma počelo je u crkvi Dobrog Pastira svetom misom zadušnicom za sve poginule pripadnike Puma koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, nakon čega su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici sv. Jurja u krugu vojarne. Vijence su položili članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma te izaslanstva državnog vrha, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti