Obilježena 60. obljetnica Hrvatska zajednica tehničke kulture

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) proslavila je danas u Zagrebu 60. obljetnicu postojanja i rada na tehničkom odgoju i obrazovanju mladeži u Hrvatskoj.

ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) proslavila je danas u Zagrebu 60. obljetnicu postojanja i rada na tehničkom odgoju i obrazovanju mladeži u Hrvatskoj.

Obilježavanju su bili nazočni pokrovitelj proslave predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik HZTK-a Ante Markotić je podsjetio kako su među najvažnijim rezultatima Zajednice bili uspjesi hrvatskih inovatora i informatičara na svjetskim smotrama.

"Također su vrlo zapaženi rezultati naših filmskih amatera i fotoamatera, robotičara, modelara, maketara, zrakoplovaca, kajakaša, jedriličara i radioamatera", rekao je.

Po njegovim riječima mnogi su od njih dali veliki doprinos Domovinskome ratu. "Oko 10 tisuća ih je sudjelovalo u obrani Hrvatske", podsjetio je, dodavši kako ih pet tisuća dobilo Spomenicu, a njih 200 položilo je život u obrani Domovine.

Predsjednik Mesić je ocijenio kako bi Hrvatska bez tehničkih znanja bila osuđena na, kako je rekao, getoizirano stanje u kojem se danas nalaze Amishi u Americi. "Vi ste oni koji su napravili važne poslove za početak priprema u znanju", rekao je.

Vladimir Šeks, govoreći o doprinosu pripadnika HZTK u obrani Hrvatske, podsjetio je da su njezini čalnovi izradili bespilotne letjelice, konstruirali višecjevne raketne bacače i uspostavljali radio veze.

Potpredsjednica Jadranka Kosor je pohvalila ulogu zajednice u tehničkoj izobrazbi djece i mladeži, a ministar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac rekao je kako Vlada sve više novaca izdvaja za razvoj tehničke kulture.

HZTK je svoju veliku povelju uručio predsjedniku države Stjepanu Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, Hrvatskom saboru, premijeru Ivi Sanaderu, hrvatskoj Vladi, ministru Draganu Primorcu i Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa.

U prigodnom programu premijerno je prikazan dokumentarni film "Hrvatska zajednica tehničke kulture 1946.-2006."

Hrvatska zajednica tehničke kulture osnovana je 1946., a danas ima 19 županijskih i 30 gradskih zajednica te 500 udruga tehničke kulture. U nju je učlanjeno više od 70 tisuća članova.



Pisane vijesti