Obraćanja predsjednika Vlade Oreškovića, prvog potpredsjednika Karamarka i potpredsjednika Petrova

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/15 lipnja/DSC_6252.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov održali su danas konferencije za javnost o aktualnim političkim pitanjima

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare objavio da je dao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, te još jednom pozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da i oni daju ostavke.

Karamarko je na konferenciji za novinare potvrdio da će se u četvrtak u Hrvatskom saboru odlučivati o Oreškovićem opozivu, nakon čega će se, kazao je, ići u preslagivanje Vlade. Stanje krize vlasti zadnjih mjesec dana nazvao je "negledljivim folklorom".

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bio u sukobu interesa nazvao je "napola nakaradnom" jer podsjeća na verbalni delikt i ustvrdio da je isforsirana pritiskom. Najavio je da će se zbog toga obratiti Upravnom sudu.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov na konferenciji za medije izjavio je da su dvije moguće opcije za rasplet krize - ili ostanak sadašnje Vlade premijera Tihomira Oreškovića ili novi izbori, pri čemu je ponudio svoju ostavku ako će to sačuvati Oreškovićevu Vladu.

Petrov je rekao kako postoje dvije opcije: ova Vlada na čelu s Oreškovićem ili novi izbori. "Ja sam spreman dati ostavku ako će to tražiti HDZ, kao cijenu da Orešković ostane predsjednik Vlade", kazao je.

Pozvao je HDZ da povuče svoj prijedlog za opoziv premijera Oreškovića, o kojem bi se u četvrtak trebalo glasovati u Hrvatskom saboru, dodavši kako je odluka Povjerenstva za sukob interesa da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog slučaja "Drimia" potvrdila "ono na čemu smo inzistirali".

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u Banskim je dvorima pozvao Domoljubnu koaliciju i Most, partnere u vladajućoj koaliciji, da ulože dodatne napore kako bi „prevladali razlike i smirili tenzije“ te izrazio uvjerenje da će Vlada kojoj je načelu nakon stabilizacije stanja „nastaviti provoditi promjene koje je najavila i započela jer, naglasio je, Hrvatska nema vremena.

Premijer Orešković je u kratkom obraćanju kazao da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas odlučilo „da je prvi potpredsjednik Vlade bio u sukobu interes u vezi arbitraže s MOL-om“ te da je Karamarko nakon toga dao ostavku na dužnost u Vladi. Potom je pozvao sve dionike u političkom procesu da pokažu odgovornost i strpljenje.

„Pozivam sve dionike u ovom procesu da pokažu maksimalnu odgovornost i strpljenje. Hrvatska nema vremena. Vjerujem da će Domoljubna koalicija i Most učiniti dodatni napor da prevladaju razlike i da će se tenzije spustiti. Vjerujem da će ova Vlada nakon stabilizacije nastaviti provoditi promjene koje smo najavili i koje smo započeli. Ova vlada ima puno toga za napraviti u interesu hrvatskih građana“, rekao je.

Premijer Orešković je novinare zamolio da danas ne odgovara na novinarska pitanja kazavši kako će „sutra odgovarati na sva pitanja u Hrvatskome saboru“.

(Hina)

Pisane vijesti