Obrtništvo je važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva

  • Slika /Vijesti/2023/Srpanj/05 srpnja/VRH_0621-01.jpeg

Obrtništvo je važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva, istaknuo je premijer Plenković na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke te poručio kako će ih Vlada i dalje podržavati.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore (HOK) u City Plazi u Zagrebu.

U svom govoru, premijer je naglasio da je obrtništvo važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva.

"Imate zlatne ruke, pokazali ste da znate dati doprinos hrvatskom gospodarstvu. Vlada će vas podržati, osluhnuti ono što vam je korisno", kazao je Plenković, istaknuvši da nije bilo kruga porezne reforme u kojem se nije išlo u  prilog obrtnicima. Dodao je da je sve to bilo u suradnji, partnerstvu i komunikaciji s HOK-om.

Vlada potiče obrtništvo

Plenković je izrazio zadovoljstvo podatkom o rastu broja obrta, navevši da je razdoblju sedam godina mandata njegove Vlade broj aktivnih obrta u Hrvatskoj porastao za 43 posto, ocijenivši kako to znači da Vlada potiče obrtništvo.

Kazao je i kako su ponosni na dio koji se odnosi na obrazovanje, u kojem se postigao visok stupanj suradnje s obrtništvom. Od 2016. do danas, kako je naveo, osigurano je 15.500 strukovnih stipendija, dok ih je u 2015. bilo 350.

Podsjetio je i na mjere Vlade kojima se u vremenima kriza, od Covida, rata u Ukrajini do energetske krize, pomoglo gospodarstvu i sačuvala radna mjesta. U idućem razdoblju, kako je kazao, ključna su tri cilja - demografska revitalizacija, digitalna transformacija te politika održivog razvoja i zelene tranzicije.

Obrtništvo najvitalniji dio hrvatskog gospodarstva. Suradnja s Vladom nužna za nastavak rasta obrtništva

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil naveo je da je obrtništvo najvitalniji dio hrvatskog gospodarstva. Danas ima više od 106 tisuća obrtnika, sedam posto više nego lani, a zapošljavaju više od 215 tisuća ljudi, rekao je, dodavši da je samo u svibnju bilo 1.305 obrta više.

Istaknuo je važnost partnerstva obrtnika i Vlade te kazao kako ne dvoji u podršku Vlade. "Suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva", rekao je.

Na svečanoj Akademiji, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade, najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore "Zlatne ruke" te su promovirani novi majstori i majstorice obrta. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti