Obuljen Koržinek: Cilj je da knjige budu dostupne svim građanima

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/26 svibnja/Obuljen Koržinek 2.jpg

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je na 10. festivalu hrvatskih bibliobusa u Splitu da će se sljedećih deset godina sustavno ulagati u pokretne knjižnice kako bi knjige bile dostupne svim građanima.

"Naša strategija poticanja čitanja ima jak cilj da knjige budu dostupne svim našim građanima jer postoje brojni građani u manjim ruralnim mjestima kojima su knjige nedostupne. Zato su bibliobusi iznimno važni jer odlaze u zabačenija mjesta i dovoze žiteljima knjige za čitanje", kazala je ministrica.

Najavila je također da će sljedeći tjedan biti pokrenut nacionalni program "Rođeni za čitanje", koji se provodi u suradnji s Ministarstvom zdravstva i pedijatrijskom službom.

"Svaki roditelj koji dovede dijete na pregled sa šest mjeseci pa onda ciklično do polaska u školu na dar će dobiti slikovnicu, a pedijatar će davati upute kako čitati i zašto je čitanje važno", objasnila je ministrica.

U Hrvatskoj trenutačno 19 bibliobusa u 14 županija

Savjetnica za knjižničarstvo Dunja Marija Gabriel rekla je da trenutačno u Hrvatskoj postoji 19 bibliobusa u 14 županija.

Predsjednica komisije za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva Klaudija Mandić istaknula je da je cjelokupan fond bibliobusnih službi u Hrvatskoj oko 100 tisuća knjiga i one su dostupne za oko 19.000 korisnika pokretnih knjižnica.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek