Obuljen Koržinek: Intendante se želi protuzakonito smijeniti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je ponovila svoje protivljenje odluci gradskih vijeća u Splitu i Rijeci da smijene intendante svojih nacionalnih kazališta, Srećka Šestana i Marina Blaževića, istaknuvši da to rade protuzakonito i bez argumenata.
 
"Nije se poštivao zakon, nisu predočeni nikakvi dokazi, niti obrazloženja zbog čega se posegnulo za smjenom i nisam imala drugi izbor nego odbiti potvrditi takva nezakonita razrješenja", izjavila je ministrica u Šibeniku za Dnevnik Nove TV.
 
Ocjene gradonačelnika Splita Ivice Puljka da je takav njezin potez ''čin političkog nasilja'', aludirajući na miješanje državne u lokalnu politiku, ministrica je ocijenila smiješnima te odbacila tezu da je riječ o HDZ-ovom obračunu s Puljkom.
 
"To nema nikakve veze sa stranačkom politikom, ali ima veze s poštovanjem mandata, institucija i zakona", rekla je ministrica dodavši kako prvi put, otkako je na snazi aktualni Zakon o kazalištima, netko smjenjuje intendanta prije isteka mandata.
 
Gradsko vijeće Rijeke smijenilo je Marina Blaževića s dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i mandat mu treba prestati 31. listopada, a Gradsko vijeće Splita odluku o razrješenju Srećka Šestana s dužnosti intendanta HNK Split donijelo je 15. rujna.
 
"Neka sami odluče što će sada činiti", rekla je Obuljen Koržinek nakon što je odbila prihvatiti razrješenja intendanata u Splitu i Rijeci jer smatra da u obrazloženju odluka gradskih vijeća nisu vidljivi ni zakonski ni principijelni razlozi.
 
U Splitu je, kaže, raspisan natječaj, a u Rijeci je intendant sam predložio da se povuče i dao prijedlog da to bude u roku od godine dana.
 
Riječki gradski vijećnik Marin Račić danas je bizarnim nazvao prijedlog intendanta Marina Blaževića o razrješenju na osobni zahtjev, ali s odgodom od 15 mjeseci, a Obuljen Koržinek na to je odgovorila da kazalište nije institucija koju se može preuzeti od danas do sutra.
 
"Zakon propisuje da se novoga intendanta bira godinu dana prije isteka mandata prethodnika, upravo zato da može pripremiti program", objasnila je ministrica.
 
Sugerirala je da se poštuju institucije i zakon te da se bira intendante u demokratskoj proceduri, onako kako to zaslužuju nacionalne kazališne kuće.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek