Obuljen Koržinek: Obnova Zagreba već je počela

Ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek govorila je za RTL Danas o Zakonu o obnovi Zagreba i okolici o kojem se danas raspravljalo u Hrvatskom saboru.

Kad će početi obnova i kad će prvi građani ući u proceduru?

"Već je započela, posebno onaj dio ovog zakona, koji se temelji na ranijoj odluci Vlade, gdje smo osigurali sredstva za hitnu sanaciju, za pomoć građanima u hitnoj sanaciji. Zakon će donijeti program mjera, on je u velikoj mjeri već pripremljen. Sve će ovisiti o tome da osiguramo što više sredstava."

Kad se može očekivati da će od ovog novca, koji ide kroz zakon, sve biti pokrenuto?

"Možda je kriva formulacija da novac ide kroz zakon. Mi ćemo zakonom postaviti temelj za organiziranu obnovu, a sredstva će dolaziti iz raznih izvora. Dosta očekujemo u sljedećoj financijskoj perspektivi."

Koliko ćete prijedloga oporbe prihvatiti?

"Sve ono što će pomoći da se zakon unaprijed, da se unaprijedi njegova transparentnost, da se neke stvari razjasne, da se kriteriji bolje specifirciraju. Ima takvih prijedloga, barem koliko sam kroz raspravu mogla vidjeti. Kao što je i predsjednik Vlade rekao, zajednički je cilj doći do cjelovitog i pravičnog zakona."

Hoćete li moći spriječiti manipulaciju cijenama, u igri su milijarde? Čuli smo da postoji i potencijalna manipulacija cijenom od 400 posto.

"Ovakav zakonski okvir se donio upravo zato da se dio obnove koji ide sukladno ovom zakonu... da se limitiraju cijene. Sigurno da je to jedan od ključnih ciljeva zašto se donosio poseban zakon."

Ljudi koji su proveli ovaj period u studentskom domu, moraju seliti. Jeste li riješili to pitanje?

"Na prošloj sjednici Vlade smo donijeli odluku kojom se zadužili Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine i Ministarstvo unutarnjih poslova, da poduzmu sve korake za osiguravanje drugog smještaja. Cilj nam je da građani budu adekvatno i dostojanstveno smješteni."

Izvor: Vlada / RTL
 
 

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek