Obuljen Koržinek: Slučaj Mirele Čavajde najveća je tragedija koju čovjek može proći

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako ju je potreslo objavljeno pismo Mirele Čavajde o svom nerođenom djetetu, "jer je to vjerojatno najveća tragedija koju čovjek može proći".

Naglasila je da s njom duboko suosjeća jer je, rekla je, i osobno prošla postupke potpomognute oplodnje te joj je poznato kroz što sve prolaze žene bez obzira je li njihova borba prošla sretno ili ne. 

Istaknula je kako nikad u posjetima bolnicama nije osjetila toliko suosjećanja kao na odjelima gdje su rodilje, "tako da mi jako teško da se danas takvu tragediju osobe s kojom svi suosjećamo koristi za ovako ružnu politizaciju i ovako ružno podizanje teme na način kako to sada rade, vidjeli smo jutros, oporbeni zastupnici".

Etička dilema i na strani trudnice i na strani liječnika

"To nije pitanje pozicije ili opozicije, ovaj slučaj je u prvom redu jedna velika tragedija, jedna etička i medicinska dilema koju rješavaju i moraju o njoj odlučiti s jedne strane pacijentica, trudnica, a s druge strane liječnici. Etička je dilema i na jednoj i na drugoj strani", poručila je ministrica.

Ustvrdila je kako bi to svi trebali uvažavati, a ne miješati se u ovu tragediju nekim situacijama vezanima uz zakon o prekidu trudnoće koji se događaju u nekoj zemlji u okviru 10, u nekoj drugoj u okviru 12 tjedana, ali više manje, ustvrdila je, u većinskom dijelu europskih država u nekom sličnom režimu kakav je i u Hrvatskoj.

"Meni je, naravno, i kao osobi i kao ženi žao da je morala na ovakav način istupiti javno, ali nije dobro da se sada stigmatiziraju svi liječnici, da se prozivaju liječnici, jer mnogi od nas mogu stati i ispred kamera i javno reći svoje primjere koji su zaista svjedočili nevjerojatnoj humanosti i nevjerojatnoj empatiji koja vam je u tom trenutku zaista potrebna", naglasila je.

Tema prekida trudnoće u svakom društvu izaziva podjele

Napomenula je kako je tema prekida trudnoće u svakom društvu, pa tako i u Hrvatskoj, jedna od onih koja izaziva najviše podjela, s jedne strane su oni koji žele sasvim liberalni pristup bez ikakvih ograničenja, s druge oni koji traže potpunu zabranu.

"Mi u ovom trenutku imamo takav zakonodavni okvir i sigurno je da trebamo raditi na tome ako se pojave neki slučajevi neetičnog ponašanja, zanemarivanja pacijenata i tako dalje, da se o tome na neki drugi način vodi računa, pa čak i da oni koji su se tako ponašali snose i neku odgovornost", zaključila je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek